Малките ниви носят все по-ниска рента

Собствениците предпочитат да ги продадат, вместо да трупат нови дългове

За собствениците продажбата на малък парцел в неатрактивен регион, за който са получавали несигурна рента през годините, се оказа по-атрактивен вариант за осигуряване на пари, отколкото тегленето на заем от банка или от фирма за бързи кредити. Това сочат данните на една от водещите български компании за купуване и наемане на земя „Агрион”.

Именно несигурното изплащане на рентата е един от основните мотиви за продажба, a в последните години рентните плащания си стоят на едно ниво. Не се очаква ръст на рентите и през следващата година. „Нашите клиенти попадат на некоректни арендатори, наплашени са от псевдопосредници, а малките неокрупнени имоти носят все по-ниска доходност. Така най-логичният вариант е да продадат сега”, коментираха експертите. Не са малко случаите, в които няма подписан договор, а само устна договорка с арендатора за стопанисването на имота. Често рентата се плаща в произведена продукция или с голямо закъснение. Това също обезкуражава собствениците да управляват активно земята, посочиха от „Агрион”

За сметка на това сделката по продажба на земя се реализира бързо, реално собственикът не се ангажира с плащането на лихва, не се начисляват други такси и комисионни, характерни за традиционното кредитиране. Освен това няма ограничения, свързани с целта на получените средства, както е при кредита, няма и документално доказване на доходите на кредитоискателя.

За последната една година „Агрион” се наложи като най-бързо развиващата се фирма, специализирана в купуването и наемането на земеделска земя с 24 офиса в цялата страна. Компанията се занимава и с арендуване на земя, като предлага авансово изплащане на рентата за година напред.

Данните й за пазара показват, че най-вече се продават малки имоти - преобладават сделките до 10-15 дка. Спечелените пари покриват разходите за лечение на по-възрастните собственици или за пътуване в чужбина при по-младите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес