Чакат русенски пианист на културен мост България - Люксембург

Русенският пианист от Училището по изкуствата Николай Димитров е поканен да участва в международния културен мост "София среща Люксембург", съобщи проф.Борислава Танева от Държавната музикална академия. Концертът ще събере млади таланти от двете страни на 11 и 12 декември т.г. в столичния НДК като част от програмата на Новогодишния музикален фестивал.

14-годишният ученик на клавирния педагог Даниела Кюркчиева е единственият българин, който ще се представи със свое изпълнение. Той ще свири като солист първа част на Концерт за пиано ре минор от Бах в съпровод на младежка филхармония "Пионер" под палката на маестро Любомир Денев-младши. В концерта ще се включат и шестима млади музиканти от Люксембург. В програмата са включени класически и съвременни музикални творби на люксембургски композитори.

Матинето на 12 декември е под мотото "Деца композират за деца". На концерта ще се представят млади музикални таланти и вече утвърдени композитори. Всички творби са отличени на конкурса за детска композиция на асоциация "Artistes en Herbe" и Международния форум по композиция - Люксембург.

Произведенията ще изпълнят Татяна Зелианко, Мила Михова, Сава Вутов, София Боланаки, Марта Гайтанджиева, Вал Кравос, Катерин Динг, Александър Иванов, Ким Поляков, Филип Ставров, Теодора Атанасова и др. Те ще свирят отново заедно с младите музиканти от "Пионер".

Конкурсът International Forum for Composition - Artistes en Herbe е създаден от българската композиторка Албена Петрович Врачанска, която живее от 20 г. в Люксембург. Тя е президент на асоциацията, Кавалер на Ордена за заслуги на Великото херцогство Люксембург и носител на наградата "Култура 2007". Нейната концертна творба за оркестър Just a While ще постави началото на първия концерт на 11 декември и ще прочвучи първи път в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура