На 21 юли 2019 да почерпят

Затвориха две летища в Силиция след ново изригване на Етна

Морковите зареждат организма с ценни вещества Могат да се консумират също листата и стъблата на оранжевия зеленчук

Великотърновка се венча в храм от 18-ти век в село с един жител Стела се запознала с бъдещия си съпруг в църквата в планинското с. Влахи

Ентусиасти преобразяват цял квартал Групата “Бъди общественополезен” вдъхна нов живот на 13 градинки в Изток

Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Петкова: Ако реализираме всички проекти в газовия сектор, ще се превърнем в незаобиколим фактор

Ако реализираме всички проекти в газовия сектор, България ще се превърне в незаобиколим фактор на газовата карта на Европа. Това каза на парламентарен контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос, зададен от Васил Антонов от БСП относно конкретни действия, които ще бъдат приоритети, с цел осигуряване енергийната сигурност на България, съобщи Фокус.

„В процес на модернизация са още три компресорни станции, които предстои да бъдат въведени в експлоатация първата половина на 2016 година – това са Странджа, Лозенец и Петрич. Правителството разработи концепция за газорапределителен център територията на България. За радост на всички нас, ЕК обяви концепцията за газовия хъб за проект от общ интерес. Реализацията му ще е още един гарант за енергийната сигурност не само на България, но и за региона на Югоизточна Европа”, обясни Петкова.

По думите й, друг основен приоритет е акцентът върху местния добив. „Ако реализираме всички тези проекти в газовия сектор, смятам, че България ще се превърне в един наистина незаобиколим фактор на газовата карта на Европа”, добави тя.

„Няма как, когато говорим за енергийна сигурност да пропуснем важната тема за междусистемната свързаност. Изграждането на интерконекторните връзки е наистина наш основен приоритет и абсолютна предпоставка за това да гарантираме енергийната си сигурност. Много важна е и темата за ядрената енергетика. Друг приоритет е удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, уточни Петкова.

Тя допълни, че там се работи много добре. „Що се отнася до АЕЦ „Белене”, там върви арбитражно дело и трябва да се изчака решението”, каза още Теменужка Петкова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.