Петкова: Ако реализираме всички проекти в газовия сектор, ще се превърнем в незаобиколим фактор

Ако реализираме всички проекти в газовия сектор, България ще се превърне в незаобиколим фактор на газовата карта на Европа. Това каза на парламентарен контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос, зададен от Васил Антонов от БСП относно конкретни действия, които ще бъдат приоритети, с цел осигуряване енергийната сигурност на България, съобщи Фокус.

„В процес на модернизация са още три компресорни станции, които предстои да бъдат въведени в експлоатация първата половина на 2016 година – това са Странджа, Лозенец и Петрич. Правителството разработи концепция за газорапределителен център територията на България. За радост на всички нас, ЕК обяви концепцията за газовия хъб за проект от общ интерес. Реализацията му ще е още един гарант за енергийната сигурност не само на България, но и за региона на Югоизточна Европа”, обясни Петкова.

По думите й, друг основен приоритет е акцентът върху местния добив. „Ако реализираме всички тези проекти в газовия сектор, смятам, че България ще се превърне в един наистина незаобиколим фактор на газовата карта на Европа”, добави тя.

„Няма как, когато говорим за енергийна сигурност да пропуснем важната тема за междусистемната свързаност. Изграждането на интерконекторните връзки е наистина наш основен приоритет и абсолютна предпоставка за това да гарантираме енергийната си сигурност. Много важна е и темата за ядрената енергетика. Друг приоритет е удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, уточни Петкова.

Тя допълни, че там се работи много добре. „Що се отнася до АЕЦ „Белене”, там върви арбитражно дело и трябва да се изчака решението”, каза още Теменужка Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини