Митов: Съобщиха ни, че руските самолети с "хуманитарна помощ" превозват оръжия за Асад

В периода 1 – 4 септември 2015 в МВнР постъпиха сведения за преразглеждане решенията ни за допускане на самолети с хуманитарна помощ, в кавички, и дипломатически посланици, в кавички. Счетохме, че това не е така и назначихме проверки. Съобщено ни бе, че тези самолети са с военно оръжие за режима на Башар Асад (президентът на Сирия, б.р.). Така външният министър Даниел Митов отговори от парламентарната трибуна на въпрос от лидера на Атака Волен Сидеров поради какви причини Република България е затворила небето си за руски самолети с хуманитарна помощ.

Заявеното от Руска страна превозване на дипломатически персонал не бе спазило 5-дневния срок за предупреждения за изпълнение на такива полети. Вербалните ноти бяха внесени по-късно. Имайки предвид това, ние уведомихме Руската федерация, че няма да допуснем техни полети, обясни Даниел Митов. Товарите на полетите с т. нар. хуманитарна помощ да се проверяват на наша територия съдейства на преноса на продукти от хуманитарен характер.

Поискана бе информация за съдържанието на товара, подчерта дипломат номер 1. По думите на министъра спазването на българското законодателство и международни права и задължения е от изключителна важност. Оставаме в готовност за диалог и сътрудничество с руската страна, увери обаче Митов.

„Вашият отговор беше старателен, но прикриваше най-важното. В отношенията между две държави винаги има нещо повече от стриктния протокол. В последните месеци излязоха достатъчно на брой информации от световните агенции, че именно България и Украйна са доставчици на оръжие за Сирия.

Вашето старание да бъдете в стил по-католик от папата може да ви постави в конфузно състояние, то вече Ви постави“, отговори му обаче атакистът.

„Въпреки че беше много секретно посещението на Камерън, аз разбрах, че той смята да се изправи срещу ИД. Такава идея имаше и Германия. Вие самият още преди седмици казахте, че България няма да участва в операция срещу ИДИЛ. Защо Вие не се присъедините към решението на своите партньори?“, репликира го Сидеров.

„Никога не съм казвал, че България няма да участва в действия срещу ИДИЛ. Сухопътна операция е едно, а действия срещу ИДИЛ е съвсем друго“, отговори Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини