На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

„Росатом“: АЕЦ „Козлодуй“ може да работи още 30 години

„Нашите експерти и специалисти отбелязват много добро състояние на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Високото ниво на българските експерти и работещите в ядрената централа ни дават основание да смятаме, че тя може да бъде експлоатирана още 30 години“. Това заяви Вадим Титов, вицепрезидент на „Рoсатом международна мрежа“, който отговаря за пазарите в Централна Европа.

„Рoсатом“ е част от руската държавна корпорация „Росатом“, която се занимава с изграждането на ядрени централи по руска технология.

„Ние разбираме важността за България от удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Ние сме много признателни, че „Росатом“ беше избран като изпълнител при извършване на модернизацията на 5 блок“, каза Вадим Титов, цитиран от БГНЕС.

„От наша гледна точка, проектът се реализира, спазвайки всички изисквания, които сме съгласували. Работата върви интензивно. Проектът е с много къси срокове, но ние правим всичко, които зависи от нас, за да ги спазим“, заяви той.

Лицензите за работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ изтичат съответно през 2017 и 2019 г. В България процедурата по удължаването на живота им стартира през 2012 г.

Обикновено подобен род дейности се подготвят много щателно и започват най-малко 6 години преди крайния срок, но нашата страна закъсня по политически причини. В началото на октомври 2014 между АЕЦ „Козлодуй“ и консорциума, включващ „Росенергоатом“, „Рoсатом Сервис“ (двете компании влизат в „Росатом“) и „Електрисите дьо Франс“, беше подписан договор за удължаването на живота на 5 блок на Козлодуй. Благодарение на предстоящата модернизация животът на ядрения блок може да бъде удължен с няколко десетилетия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.