Много от пострадалите в пожара в румънския клуб починали от инфекции, получени в болниците

Много от жертвите на пожара в румънския клуб Colectiv са починали заради инфекции, получени в болниците, твърдят някои от лекуващите ги лекари, предава romania-insider.com.

Месец след трагедията тези разкрития показват бедственото положение на здравната система в Румъния - няма нито една болница, способна да лекува изгаряния по подходящ начин, отбелязва електронното издание.

"Много от ранените починаха преждевременно. В нашето отделение повечето загинали бяха заразени с различни бацили", твърди един от лекуващите лекари.

"От колегите в други болници знам, че са били в подобна ситуация", казва хирургът, който има 17 години опит в лекуването на изгаряния и работи в специализирана болница в Букурещ. Според него повечето инфекции са се случили около пет дни след приемането на ранените.

Пожарът в клуба Colectiv уби 27 души на място, а 33 други починаха в болници, много от тях – повече от седмица след трагедията. Тя доведе до масови протести, а след нея премиерът Виктор Понта подаде оставката си.

Румънските болници нямат протоколи за третиране на хора с изгаряния, така че във всяка от тях лекарите действат по различни процедури.

Официалният процент на смъртните случаи от инфекции в болницата за изгаряния е около 10%, но в действителност той е много по-висок. Лекарите рядко вписват заразата като причина за смъртта, тъй като в такъв случай трябва да попълват допълнилни документи, коментира пред медиите ръководителят на отдела на интензивна грижа Адриан Станчулея.

Той призна, че е възможно именно инфекциите да са причина за смъртта на хората, починали седмица след пожара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят