Калфин: Ако влязат добавките за прослужено време в работната заплата, тя замръзва

Ако влязат добавките за прослужено време в работната заплата, тя замръзва. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, по повод идеята на ГЕРБ да се премахне доплащането за прослужено време към работната заплата, включително и в Кодекса на труда.

„Ако влязат добавките за прослужено време в работната заплата, тя замръзва. Ако нямаме достатъчно добър механизъм за актуализация на новите заплати, то това не е добра идея, според мен, но нека да видим дали ще се появи предложение и в каква форма. То трябва да мине и през социалните партньори, така че има достатъчно пространство да се обсъждат тези теми. Моето мнение на този етап е такова, но нека да видим какво ще се предложи“, коментира министър Калфин.

Европа може да помогне в социализацията на бежанците, но трябва да има някаква перспектива до къде, колко и кого да подпомагаме в този процес.Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин във връзка с ефекта върху пазара на труда в Европа от бежанската вълна предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Той заяви, че този въпрос е бил обсъден и от министрите на труда в Европа, като са взети мерки и те са свършили своята работата в това отношение. „ЕК показа максимална подкрепа за това ние да се справим с притока на бежанци включително и с финансиране чрез европейския социален фонд. Въпреки това европейската политика би трябвало да бъде съобразена с реалностите и знаете каква е българската позиция по този въпрос – Европа е задължена и ще си изпълни задължението, включително и България, - за приемане на хора, които бягат от война и са със семействата си, но в този момент Европа е много трудно да се отвори за икономически емигранти.

„Голяма част от бежанците търсят по-добър живот, което също е разбираемо, но капацитетът за включването на тези хора на пазара на труда, няма как да бъде толкова висок“, допълни министър Калфин. „Освен това ЕС трябва да предприеме абсолютно всички мерки – част от тях се взимат като последните, свързани със споразумението с Турция, което ще видим до какво ще доведе, но трябва да бъдат всички мерки вълната от бежанци да не влиза на европейския континент и след това да се действа в рамките на кризисна ситуация, а да помогнем на тези бежанци максимално, без техният път да минава през каналите на трафикантите, без да рискуват живота си и да плащат хиляди долари. Има начини това да се случи и Европа да подпомогне тези хора, които действително бягат от война“, коментира социалният министър.

По думите му, европейската политика все още не е стигнала до тази точка, която е на решителни действия. „Иначе броят на бежанците не е толкова голям – на 500 милионна Европа имаме 1 милион бежанци. Това е най-богата икономика на света и ако това са хората, които трябва да бъдат подпомогнати това няма да е нито бюджетен, нито социален проблем, въпросът е, че трябва да има някаква перспектива до къде, колко, кого подпомагаме в този процес“, посочи още министърът.

Министър Калфин бе домакин на заключителна пресконференция за обобщаване на резултатите от работните сесии в рамките на V-та конференция на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM-LEMC).

„Ако някоя партия не е доволна от министрите си и има политически възражения към тях, то това се случва извън Министерски съвет, но Министерски съвет няма проблем с работата, на който и да е министър“, категоричен бе Калфин.

Той съобщи, че ръководството на АБВ предвижда до края на тази година или началото на следващата година на проведе заседание, на което да отчете една година присъствие в управлението и да направи съответните изводи от този период.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини