Фандъкова: През 2016 г. очакваме да бъдат предоставени първите от новите 110 автобуса

През 2016 г. очакваме да бъдат предоставени първите от новите 110 автобуса, за които в момента се провежда процедура за избор на изпълнител. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" кметът на София Йорданка Фандъкова, във връзка с провежданата среща на кметовете и представителите на местните власти в Париж, в рамките на общата конференция за климатичните промени.

„София работи за постигане на тези цели още през 2011 г., когато се присъединихме към споразумението на кметовете, в инициативата на Европейската комисия за опазване на климата. Подготвихме програма още през 2012 г., която е „Хоризонт 2020”, и в последните години изпълняваме тази програма в различните сфери”, заяви тя. „В сферата на транспорта, с подмяната на старите превозни средства, вече подменихме 90% от тролейбусния транспорт. Започнахме подмяната на трамваите и автобусите. През 2016 г. очакваме да бъдат предоставени първите от новите 110 автобуса, за които в момента се провежда процедура за избор на изпълнител”, обясни кметът на столицата. Тя поясни, че продължава и изграждането на метрото. „През последните шест години удвоихме дела на метрото в системата на градския транспорт. Сега започваме изграждането и на третата линия”, уточни Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ, на второ място е енергийната ефективност на сградите. „Ние сме си поставили ясната цел до 2020 г. да обновим изцяло общинските сгради. През следващата година залагаме цялата енергийна ефективност на 24 училища и детски градини и на културни и социални институции”, посочи градоначалникът. „Имаме разработени проекти, които предстои да реализираме, през следващата година, за подмяна на отоплителните инсталации в 14 сгради. Целта е намаляване на количествата използвана енергия. В това отношение е много важна националната програма за обновяване на частните сгради, по която продължаваме да работим”, подчерта кметът на София.

Тя коментира, че на трето място е управлението на отпадъците. „София вече постигна голям успех с изграждането на инсталациите за преработка на отпадъците, с което целим рециклиране над 50% от отпадъците на града, както и производството на електроенергия и компост от част от отпадъците”, добави Йорданка Фандъкова. „Продължаваме с рекултивацията на старите депа. През следващата година продължаваме работа по рекултивацията на депата в Суходол и Долни Богров и разработваме проект за това в кв. „Враждебна”, допълни кметът на столицата. Йорданка Фандъкова каза още, че градовете, особено големите, вече изпълняват конкретната работа за изпълнение на тези цели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини