Кметът на Велико Търново и посланикът на Казахстан обсъдиха бъдещо партньорство

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин обсъдиха създаването на дългосрочни партньорски отношения между старата българска столица и град с подобна роля и значение за чуждестранната държава. Взаимното желание за сътрудничество се отнася за сферите на културата, туризма, образованието, а също и за развиването на двустранни бизнес връзки.

Идеята на Даниел Панов е Велико Търново да създаде партньорство с град в Казахстан, който е университетски център с богато културно-историческо наследство. Посланикът обясни, че на описанието отговаря старата столица Алмати /Алма Ата/, която е и най-големият град в държавата.

Дипломатът сподели, че е останал заинтригуван от красотата на Велико Търново, от характера му на мултикултурен център и от многобройните забележителности и исторически паметници. Той бе впечатлен от стратегическото място на Велико Търново на международната карта, след като разбра, че в близко бъдеще край града ще се пресекат магистрала „Хемус” и европейският коридор Хелзинки – Истанбул. Част от него ще е високоскоростният път Русе-Велико Търново, който се проектира в момента.

Чрез Темиртай Избастин Даниел Панов отправи покана бизнес делегация да посети България и старопрестолния град. „Може да се включите в Международното изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе през април следващата година, а ваши състави да вземат участие в Международния фолклорен фестивал идното лято”, предложи кметът на Велико Търново.

По време на срещата бяха обсъдени още възможностите за обучение на студенти от Казахстан в двата университета в старата столица, както и за насърчаване на износа на български продукти. Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов сподели, че в двустранните отношения вече е направена първата крачка – спечелването на доверието на институционално ниво. Той също изрази мнение за добрата основа на бъдещото сътрудничество в сферите на образованието, културата, туризма и бизнеса. В края на срещата кметът Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и посланикът на Казахстан Темиртай Избастин си размениха символични подаръци – сувенири, литература и рекламни туристически материали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони