Дейвид Камерън: България е пример как се охранява външна граница на ЕС

С предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани, посочи министър-председателят Бойко Борисов при съвместната инспекция в района на ГКПП Лесово

Министър-председателят Бойко Борисов запозна премиера Дейвид Камерън с организираната от България охрана на държавната граница, която е външна за Европейския съюз.

Двамата премиери пристигнаха днес с хеликоптер на ГКПП Лесово и обходиха изграденото на територията на област Ямбол на българо-турската бразда инженерно съоръжение, предназначено да възпира мигранти, опитващи се да преминат незаконно на територията на страната ни и в ЕС. При инспекцията си те бяха съпровождани от старши комисар Стоян Иванов – заместник-директор на ГД „Гранична полиция”.

Темата за ефективния контрол по външните граници на ЕС и намирането на дълготрайно решение на насилието в Близкия Изток и Северна Африка беше продължена и при днешните разговори на ръководителите на правителствата на България и Великобритания.

При инспекцията си те отново подчертаха необходимостта от солидарност и обединени действия на всички държави-членки за спиране на мигрантската вълна и преодоляване на кризата в Европа. Борисов и Камерън коментираха, че това може да стане при разрешаване на проблемите при техния първоизточник, чрез подкрепа на усилията на Турция за овладяване на бежанските потоци и чрез ефективно прилагане на сключените реадмисионни споразумения с ключови трети държави.

По-късно, при посещение в регионалната дирекция на „Гранична полиция” в Елхово, заместник министърът на вътрешните работи Филип Гунев представи пред британската делегация създадената организация за контрол на границата, системата за видеонаблюдение, както и другите предприети мерки за възпиране на нелегалните мигранти, за тяхната проверка и регистриране.

По данни на МВР, през 2015 г. са задържани 29 308 незаконни мигранти, 5150 бежанци са получили статут.

Охраната на българо-турската граница е подсилена с допълнителен брой служители, включително на Фронтекс и специализирани патрули. Продължава изграждането на инженерното съоръжение по границата.

Премиерът Камерън посочи, че е силно впечатлен от ефективността на охраната и коментира, че страната ни може да бъде давана за пример за спазване на шенгенските критерии. „Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос. България има морска граница, има и сухопътна граница с Турция, която охранява, и смятам, че това е реален пример как нещо, ако е истински приоритет, може да бъде постигнато.

Трябва да продължим да ги подкрепяме в тези важни задачи, които изпълняват. Европейските държави, изправени пред нарастващиямигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол”, каза той.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че гледаме изключително отговорно на задълженията си като държава-член на ЕС. „С предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани”, подчерта той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини