СДВР предпазва от най-честите телефонни измами - пенсионни фондове, пратка, томбола

Всеки ден в София има поне два случая на телефонни измами, а в страната има десетки случаи. Измамниците постоянно измислят нови схеми, но и старите измами чрез телефонно позвъняване също не спират, посочват от СДВР.

Най-вече разчитат на първоначалния емоционален шок на жертвите . Най-добрата защита от "Ало измамниците" е информацията за механизмите на този вид престъпления .

СДВР представя най-разпространените схеми за извършване на телефонни измами, които да споделите с по-възрастните си роднини, близки и познати - с цел да не станат и те жертви.

Примери от най-новите видове телефонни измами:

ПРЕХВЪЛЯНЕ НА ПАРИТЕ ОТ ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ:

Измамниците ще ви се обадят, че са гласувани промени в Кодекса за социално осигуряване , при което могат да съдействат за повишаване на индивидуалните ви пенсии, като за услугата е нужно да закупят ваучери и да продиктувате кодовете им заедно с личните ви данни.

КОЛЕТНА ПРАТКА:

Обаждат и се представят за близки или приятели на близки, които са изпратили колетна пратка от чужбина, която съдържа голяма сума пари. Но за да не бъде задържана на митницата, е необходимо да бъде заплатена сума, която ще си възстановят от “пратката”

ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА НА ГОЛЯМ МАГАЗИН:

Често измамените при тези измами са млади хора. Служители на голям магазин обясняват на жертвата, че е спечелил от томболата. За да си вземе наградата обаче е необходимо да закупи ваучери за определена сума и да им продиктува номерата.

ПРЕВОДАЧ:

При тази схема най-често се подлъгват учители и служители, работещи в агенции за превод. Измамниците се представят за началници на районни управления, обясняват, че в управлението е задържан чужд гражданин и са необходими услугите на преводач срещу заплащане. Впоследствие обясняват на преводача, че “задържаният” трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и го молят да закупи такива и да им продиктува номерата, като парите ще му бъдат възстановени в управлението.

SMS С ТЕКСТ “СПЕШНО ОБАДИ СЕ”:

Получавате текстово съобщение на мобилния си телефон с текст "Спешно обади се" и посочен телефонен номер". Касае за генериране на големи суми по сметките на клиентите, върнали обаждане на посочения номер или изпратили в отговор кратко съобщение (SMS).

ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ :

На телефона ви се обажда лице, представящо се за полицейски служител и ви обяснява, че в района “действат” телефонни измамници при обаждане незабавно да се свържат с тях. Следва “обичайната” схема с плача, след което жертвата “набира” мнимия полицейския служител, който й обяснява, че за да бъдат задържани престъпниците, е необходимо да им предаде определена сума пари, която след задържането на групата измамници, парите ще им бъдат върнати.

СЪВЕТИТЕ НА СДВР:

- Не давайте пари на непознати хора 

- Не се доверявайте на непознати лица, както и да не предоставяйте лични данни по телефона.

- Запазете самообладание при обаждане от човек, който се представя за ваш роднина, изпаднал в беда.

- Ако все пак имате съмнение, че се обажда близък човек, първо се пробвайте да се свържете с него или с друг роднина чрез свой съсед или познат.

- Ако получите обаждане от човек, който се представя за ваш близък, му задайте въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати лица - например рождена дата, населено място и т.н.

- Ако някой направи опит да ви измами по телефона, незабавно подайте сигнал на тел. 112. Често след своевременно подаден сигнал за извършваща се телефонна измама, извършителите много бързо се задържат .

Ако сте служител в банка или друга финансова институция и забележите възрастен човек видим притеснени да изтегля голяма сума пари, опитайте се да му обясните за схемите на телефонни измами и потърсете помощ от тел.112.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право