Касираха изборите за общински съветници в община Ружинци

Административният съд във Видин обяви за недействителен резултата от изборите за общински съветници в община Ружинци, съобщиха от съда. Делото бе образувано по жалба на БСП.

В хода на делото бе оспорена истинността на протокола на ОИК и 10-те протоколи на всичките СИК в общината, заради което бе назначена поисканата единична, а впоследствие и тройна експертизи. Вещите лица са установили грешка в изчислението на недействителните бюлетини - броят на намерените действителни бюлетини е 2154, а според ОИК са 2508. Разлики са установени и при отразяване на преференциите. Нарушения са допуснати и при съхранението на изборните книжа.

Становището на съда е, че има опорочаване на вота на избирателите. Обявяването на изборния резултат е станало при неспазването на Изборния кодекс. Допуснати са съществени нарушения, което налага обявяване на избора за недействителен, посочиха от съда.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд.

На изборите за общински съветници в Ружинци по четири места получиха ГЕРБ и БСП, а останалите три бяха за коалиция "Надежда".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони