Глоба от 3000 лева заради 35 кутии цигари за лични нужди

Глоба от общо 3000 лв. трябва да плати жена от Търговище, хваната, че притежава 35 кутии цигари в нарушение на Закона за акцизите.

Административната санкция била наложена от митницата след проверка в търговски обект в село Стража, където жената работела като продавач. През ноември 2014г. в личния й багаж били намерени 2 кутии цигари без бандерол. В последствие тя доброволно предала още 33 кутии, които били в дома й. Те били без акцизен бандерол, а 18 били с надпис "Duty free". Жената заявила, че ги е купила от неизвестно лице за лична консумация. Цигарите били отнети в полза на държавата.

През април тази година й били наложени 2 глоби. Едната е от 1000 лв. за липсата на бандерол, а втората е от 2000 лв. заради държането на тютюневи изделия с надпис "DUTY FREE".

Жената обжалва пред Районния съд в Търговище с мотива, че извършеното от нея нарушение е маловажно.

Магистратите обаче потвърдиха наказателнвото постановление от митниците. В решението на съда е записано:"Маловажни случаи са тези, при които двойният размер на акциза на стоките, предмет на нарушението, не надвишава 50 лв. В процесния случай двойният размер на акциза, възлиза съответно на 127.34 лева и 134.82 лева. Правилно за нарушенията не са били наложени глоби с фиш".

Решението подлежи на обжалване пред Административния съд в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони