Община наема "каубои" за безпризорни животни

Община Сатовча иска да наеме хора, които да ловят безпризорни животни. Целта е да се сложи край на свободното придвижане на домашни четириноги във и извън населените места, тъй като нанасят сериозни щети на общински и частни имоти. Дали ще ги наричаме екополицаи или каубои няма значение, важно е да вършат тази работа,ктазват от общината.

Здължението им ще бъде да задържат пуснатите безконтролно от страна на собствениците им домашни животни. Но ще има и глоби за изпуснатите животни- 100 лева е определената санкция.

Наказанието важи за пускане и пашуване на четириноги по улици, паркове, градини за обществено ползване в населени места, както и извън тях. Забраната важи за всякакъв вид домашни животни и за впрегатния добитък. Санкцията за първо нарушение е от 100 до 500 лева, а за повторно - от 150 до 800 лева. "Безпризорните животни са причина и за катастрофи, за събаряне на огради, за влизане в чужда собственост. Реално се нарушава безопасността и реда в общината", коментира общинският кмет Арбен Мименов. Екополицаите или каубоите ще прибират безстопанствените четириноги временно в изградени подходящи помещения.

Такива обекти вече се строят в общинския център Сатовча и в село Слащен. Ако четириногите са нанесли материална щета на имот или имущество, то собственикът им ще плати от джоба си нейната стойност. Стопаните ще имат 7 дни на разположение, за да си потърсят заловената и "арестувана" стока. Ще си получат добичетата само при положение, че платят всички разноски по изхранването и грижите за животните от страна на общинските служители.Ако не платят, то животните ще бъдат разпродавани на търг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони