Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Oбявиха свободните места след второто класиране в гимназиите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 юли 2019

Топят възли в щитовидната с ултразвук

Само у нас и в още три държави от ЕС се стопяват възли в щитовидната жлеза с помощта на ултразвукова терапия.

Това съобщи за „Труд“ доц. Русанка Ковачева, ендокринолог в столичната университетска болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“.

Модерният метод се нарича термоаблация с фокусиран ултразвук и е изцяло неинвазивен. Без да се нарушава целостта на кожата, през нея преминават ултразвукови вълни, достигат възела и предизвикват стопяването му. Като литотрипсията на камъните в бъбреците. „Да, методът е аналогичен, но модифициран така, че да се прилага при меки тъкани, а не при конкременти“, посочи доц. Ковачева. Според нея лечението е алтернатива на хирургията, но не е панацея, тъй като ултразвукът има своите ограничения за приложение. Той не може да проникне много надълбоко, а възелът, взет „на прицел“, трябва да е с определена структура и размери, да е разположен на подходящо и достъпно място. Да е доброкачествен и да е без кистично съдържание. Чак тогава пациентът може да бъде лекуван по щадящия начин. „Всеки метод си има своите показания и никой специалист не ги заобикаля“, заяви доц. Ковачева.

Същият апарат за термоаблация с ултразвук на възли в щитовидната жлеза има в Германия, в американската болница в Париж и в Италия.

Интересното е, че нашата болница по ендокринология въвежда термоаблацията с ултразвук преди Франция. И затова доц. Ковачева е била извикана при колегите си във френската болница да им сподели своя опит, докато прилагат за първи път лечението на тамошен пациент. Ендокринолози от Кьолн също пристигат неотдавна в София, за да видят как работи апаратът, преди те да купят свой. Защото нашата болница по ендокринология е натрупала сериозен опит с модерната терапия – с над 90 пациенти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.