Камерън: Eвропа да се учи от България как се охраняват граници (обзор)

“Европейските държави, изправени пред нарастващия мигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол”, заяви британският премиер Дейвид Камерън, след като Бойко Борисов му показа на място как Гранична полиция охранява българо-турската граница.

„Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България, се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос - заяви още гостът. - България има морска граница, има и сухопътна граница с Турция, която охранява, и смятам, че това е реален пример как нещо, ако е истински приоритет, може да бъде постигнато. Трябва да продължим да ги подкрепяме в тези важни задачи, които изпълняват.“

Така Камерън продължи с комплиментите към Борисов и правителството и през втория ден от посещението си. В сряда следобед в Министерския съвет той каза два пъти: „Тенкю, Бойко!“ (Благодаря, Бойко - англ.) - в началото и края на официалното си изявление.

Посрещане с духова музика в Бургас

Двамата премиери пристигнаха сутринта с правителствения еърбъс на летище Бургас. Посрещна ги кметът Димитър Николов, почетна рота моряци и духов оркестър. Градоначалникът подари на Камерън икона на свети Николай Чудотворец, изработена от дърво.

"Казах на британския премиер, че за първи път министър-председател на Великобритания каца в Бургас и че в неделя е празникът на Бургас - Деня на свети Николай Чудотворец. Той пожела успех на града", разказа Димитър Николов.

Невиждани мерки за сигурност бяха взети на летището край морския град. То бе отцепено още на бариерата за влизане, до пътя Слънчев бряг - Бургас. Никой не можеше да премине в зоната на аеропорта, а оттам към терминалите. От предния ден полицейски автомобили с включени фарове патрулираха по маршрута Бургас - Сарафово.

В обществената зона на терминал 2 патрулираха гранични полицаи със специализирани кучета, обучени да откриват взривни вещества.

С хеликоптер към Лесово

След официалната церемония на пистата Борисов, Камерън и старши комисар Стоян Иванов, заместник-директор на ГД „Гранична полиция”, се качиха на правителствения хеликоптер Ми-8 и отпътуваха за ГКПП-Лесово, където обходиха изградената на територията на област Ямбол на българо-турската бразда ограда, предназначена да възпира мигранти.

От правителствения пресцентър информираха, че двамата премиери отново разговаряли как всички държави в ЕС трябва солидарно да решат проблема с мигрантската вълна. И Камерън, и Борисов се изказали, че проблемът с бежанците трябва да бъде решен при първоизточника, т.е. в Сирия, като бъде отчетена и подкрепата на Турция.

Зам. вътрешният министър Филип Гунев представи пред госта системата за контрол на границата. По данни на МВР през 2015 г. са задържани 29 308 незаконни мигранти. По време на посещението стана ясно, че охраната на границата е подсилена със служители на европейската гранична служба Фронтекс, а също и че оградата ще бъде удължена.

„С предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани”, подчерта Борисов пред Камерън.

Около 11 ч. двата хеликоптера се върнаха в Бургас и Дейвид Камерън отлетя директно за Лондон. В края на визитата официалните лица са изслушали нашия и британския химн, изпълнен от духовия оркестър.

Борисов черпи Камерън с ракия, шопска салата и кюфтета

Печена чушка, шопска салата, кьопоолу, катък, сарми, спаначени кюфтенца, агнешко кюфте и телешко кебапче - това ядоха британският и българският премиер Дейвид Камерън и Бойко Борисов в четвъртък вечерта в ресторант „Воденицата“ в столичния квартал „Драгалевци“, съобщиха от заведението във фейсбук. Там важният гост е бил заведен да опита от традиционната българска кухня във фолклорна обстановка.

Официалният характер на вечерята не попречил на двамата премиери да се почерпят с алкохол. Според служител на ресторант „Воденицата“ те дегустирали български вина и ракии. Той твърди, че двамата останали доволни от сервираното, след като изяли и изпили всичко без остатък. „Само дипломатическият етикет не им позволи да си поръчат допълнително от нашите ястия“, сподели пред „Труд“ служителят на ресторанта.

Припомняме, че преди дни Борисов призова: „Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли други да му платят лечението? Да пие в определени граници!“ Няма данни в какви граници са се ограничили двамата премиери.

Накрая сметката била платена от „българска страна“, казаха пред „Труд“ от „Воденицата“.

След като приключило храненето, Дейвид Камерън е имал възможността да се наслади на нестинарски танци. „За първи път той и неговият екип видяха на живо ходене върху жар с боси крака. Разказах му, че нестинарството е един от най-старите български обичаи, който в миналото е бил практикуван и в Беломорска Тракия, а днес е запазен само в няколко села в планината Странджа. През 2009 г. ритуалът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство“, пише Бойко Борисов в своя профил във фейсбук.

От снимките, прикачени към публикацията, маже да се види как двамата премиери са се снимали за спомен с възрастни мъж и жена с боси крака. Това по всяка вероятност са нестинарите, които удивили високопоставения гост с традиционния български обичай. На една от снимките се вижда как Дейвид Камерън снима със своя смартфон момент от вечерята.

Според персонала британският премиер е останал „впечатлен“ от видяното. Във фейсбук профила на Камерън обаче липсва информация за посещението му в България и за впечатленията му от нашите ястия и обичаи.

Жителите на квартал „Драгалевци“ се оплакват, че визитата на важния гост в квартала им е създала трудности за придвижването и прибирането на местните. „Затова ли районът около ресторант „Воденицата“ беше отцепен цяла нощ от полиция и не можеше да се минава?“, жалва се потребител във фейсбук.

Борисов пред Камерън:

Три папи са ме галили по главата

Три папи са ме галили по главата, похвали се в сряда вечерта Бойко Борисов на Дейвид Камерън, докато показваше снимките в рамка в кабинета си.

Репликата породи смешни коментари в социалните мрежи. Любителите на правописа напомниха, че папите са трима, а не три. Противниците на ГЕРБ измислиха виц, че погалените от папи са папагали. А феновете на премиера го хвалеха за международните му контакти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини