Британец, отровен с „Новичок“ в Еймсбъри, ще съди Русия

Малина Едрева, ГЕРБ: Г-жа Фандъкова ще се яви на всички предстоящи дебати за София

Евродепутатът Емил Радев: Без анонимни банкови сметки и сейфове от 2020 г.

Симеон Сакскобургготски: Независимост в пълния смисъл е невъзможна дори за най-великите държави

Кристали вместо сълзи капят от очите на арменка (СНИМКИ)

СЗО: Едва половината от световното население разполага със здравни грижи

Министър Банов: Намаляват нарушенията при частните собственици на сгради паметници на културата

ГЕРБ регистрират утре кандидатите си за местните избори в София

Израелският президент решава кой ще е следващият премиер – Нетаняху или Бени Ганц

Иран освобождава до часове задържания шведски танкер

МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания

Две земетресения край Кърджали

Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Министър Ангелкова: Културно-историческият туризъм е стимул за вътрешните пътувания и икономиката

Окончателно: Първолаците до края на май в училище

Учебната година за децата от първи до четвърти клас ще е 32 седмици или те ще свършват в края на май. 34 седмици са уроците за учениците до 7-и клас. С две седмици повече от тях са занятията за гимназистите, а абитуриентите ще приключват след 31 седмици учене, като е и сега.

Това е записано в наредбата за учебния план на образователното ведомство, публикувана днес в „Държавен вестник“. Министър Тодор Танев спази обещанието си и остави часовете по новия предмет гражданско образование само в 11-и и 12-и клас. В последните класове в задължителната програма имат още занимания по български език, математика, два чужди езика и спорт. Освен това имат допълнителна подготовка от 1340 часа и още 268 часа за факултативна. Това е времето, в което всяко училище ще предложи часове по определени предмети според профила и интереса на учениците. Такива часове има и за останалите класове.

За езиковите гимназии, които в първоначалния вариант на програмата имаха орязани часове по първи чужд език, сега има промяна. 648 часа са предвидени за обучение по първи чужд език в подготвителната група, както е и сега в училищата. В 9-и и 10-и клас часовете са съответно 144 и 72, или общо 864, приблизително колкото са и в момента. Първоначалното предложение бе 792 часа общо, или по 72 часа на година за девети, десети и единадесети клас. От езиковите гимназии обаче възроптаха. На специална среща между преподавателите от езиковите училища и експертите на МОН противоречията бяха изгладени. Дори от МОН изработили нов учебен план на Френската гимназия, в която показали как може да се засили подготовката. Към задължителните часове има още 324 за допълнителна подготовка. За сравнение учениците, които влизат в паралелките с разширено изучаване на чужд език, ще имат в гимназията 720 часа за първия чужд език.

Физика, химия, биология, история и география ще се учат до 10-и клас, гласи другата важна промяна.

В „Държавен вестник“ е публикувана и новата наредба за учебниците. Тя влиза в сила от 14 декември и предвижда до 7 месеца издателите да са написали и представили новите учебници за първи и пети клас. От догодина тези випуски ще учат по новата програма. До 50 на сто от учителите по съответния предмет трябва да са казали, че учебникът е „приложим“, за да бъде той окончателно одобрен.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.