Доц. Николай Иванов: Финансовото разузнаване е трябвало да контролира КТБ

Възможностите на финансовото разузнаване са да работи с документи, няма възможност да прилага СРС-та и други средства, с които се свързва термина „разузнаване”. Това каза бившият директор на финансовото разузнаване доцент Николай Иванов пред bTV.

Според него, прехвърлянето на това звено в ДАНС не е допринесло за ефективността на работата му. „Добре е то да бъде близо до финансовото министерство, където беше преди”, смята Иванов.

„В закона има понятие „политически лица”, което се отнася до заемащите или заемалите високо положение в държавата, те трябва да се следят повече и ако има сигнали за получаване на повече пари от реалните им доходи, трябва да се дава информацията на финансовото разузнаване”, поясни бившият директор.

Той бе категоричен, че от звеното не са проспали събитията около КТБ и Христо Бисеров, но не конкретизира, защото му липсва конкретната информация по тези дела. „Прането на пари е трудно за доказване, това е инвестиране на мръсни пари в законно имущество”, поясни доцентът.

Според него, никога не е получавал покана от КТБ да проведе обучение на служителите да докладват при съмнение за пране на пари, макар че е провел повече от 400 такива обучения у нас. "Ако бяха минали обучение, щяха да бъдат задължени да докладват на спецслужбата на банката, а тя-на финансовото разузнаване. Иначе контрата щеше да остане у тях", допълни той.

„Тази банка е трябвало да бъде контролирана от финансовото разузнаване дали действителните собственици на юридическите лица са тези, които са посочени официално и така би могло някои от фактите да се разкрият по-рано”, каза още Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини