Пада забраната за онлайн застраховки

Забраната да се сключва изцяло по интернет задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ ще отпадне от Кодекса за застраховането, съобщи депутатът от ГЕРБ и член на икономическата комисия в парламента Делян Добрев. На извънредно заседание във вторник ресорната комисия ще разгледа спорните текстове. В четвъртък обаче всички народни представители от комисията се обявиха „за“ премахването на забраната.

В момента също може да се правят заявки по интернет за сключване на задължителната застраховка, но полицата пристига по куриер или човек трябва да посети на място застрахователя.

Добрев отново обясни, че с разрешението полиците да се сключват изцяло онлайн, цената ще се понижи. Това ще се дължи на засилената конкуренция между различните застрахователи и на възможността да отпаднат застрахователните брокери. „Така от цената на застраховката „Гражданска отговорност“, която за следващата година вероятно ще е между 150 и 200 лева, ще се спестят между 20 и 40 лева“, каза Добрев. Според него така дори би могло да се компенсира поскъпването на винетките и общият разход на шофьорите дори да се окаже по-малък. „Това е пример как винетката заедно със застраховката сумарно могат да излязат дори по-евтини, отколкото през 2015 г., въпреки увеличението на цената на винетките“, каза Добрев.

Той обясни, че ще продължи дискусията дали да се запази стикерът. Отпадането му щяло да спести още 5 лева от крайната цена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес