На 21 юли 2019 да почерпят

Затвориха две летища в Силиция след ново изригване на Етна

Морковите зареждат организма с ценни вещества Могат да се консумират също листата и стъблата на оранжевия зеленчук

Великотърновка се венча в храм от 18-ти век в село с един жител Стела се запознала с бъдещия си съпруг в църквата в планинското с. Влахи

Ентусиасти преобразяват цял квартал Групата “Бъди общественополезен” вдъхна нов живот на 13 градинки в Изток

Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Риск за бюджета – енергетиката и транспортът

Енергетиката и транспортът носят сериозни рискове за бюджета, обясни управителят на БНБ Димитър Радев пред Би Ти Ви. Причината е, че тези сектори акумулират квазифискални дефицити, които могат да се превърнат в реални за бюджета. Гуверньорът припомни, че вече са предвидени реформи в тази област, друг бил въпросът дали ще се случат.

Според Радев изпълнението на бюджета през тази година е добро, въпреки одобрената от парламента актуализация. Поставената цел за дефицит до 2% от БВП през следващата година също е реалистична, счита гуверньорът на БНБ.

„Очевидно е, че има слабости в банковия надзор“, коментира Радев. Въпреки това той увери, че банковата система като цяло е стабилна, но окончателното възстановяване на доверието минава през предстоящите догодина стрес тестове.
Радев посочи още, че вече са взети редица мерки за реформирането на банковия надзор.

На повечето ръководни позиции в БНБ вече има нови лица, коментира той по повод критиките, че за подуправители бяха преизбрани хора от екипа на бившия гуверньор Иван Искров. Според Радев досега „централната банка не познава такива размествания“. Гуверньорът увери още, че няма политическа намеса в работата му.
По отношение на констатациите в доклада на Сметната палата за състоянието на управление „Банков надзор“, Радев обясни, че те били интерпретирани спекулативно. Проверката не отразявала актуалното състояние на банковия надзор след промените, направени от новото ръководство.

Радев не се ангажира с дата за присъединяване на България към еврозоната. Според него въвеждането на единната валута не би трябвало да доведе до обедняване на българите. „Съотношението на лева към еврото няма да бъде променяно, докато страната ни не приеме единната валута“, каза той.

Гуверньорът припомни, че в понеделник влиза в обращение новата монета от 2 лева. Причината за въвеждането й е, че сеченето на монети излиза по-евтино и така се намаляват общите разходи за издръжка на паричното обращение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.