Омбудсманът Мая Манолова и шефът на УНИЦЕФ Антъни Лейк разговаряха за правата на децата

Омбудсманът на Република България Мая Манолова и изпълнителният директор на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) Антъни Лейк обсъдиха мерките за реформирането и децентрализацията на социалните домове и интернати у нас, съобщи официалният сайт на омбудсмана.

Антъни Лейк посочи, че нашата страна е постигнала забележителен напредък в децентрализацията на деца от социални институции и че тенденцията в международен план е точно такава. “10 000 по-малко са децата, които се намират в заведения за социални или медицински грижи“, категоричен бе Лейк. Той подчерта, че настаняването на деца в такива заведения е изключително лошо, както за подрастващите, така и за обществото като цяло, защото бележат психиката и личностното развитие на децата, блокирайки техния напредък и способности.

Мая Манолова информира видния гост, че в момента на територията на страната действат 6 интерната, които трябва да бъдат преструктурирани.

„Моята позиция е, че е необходима реформа и такива социално-педагогически институции трябва да бъдат преструктурирани, а децата да бъдат изведени от тях“, посочи омбудсманът.

Тя допълни, че е лично ангажирана и следи изработването на нов Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, тъй като настоящият е на 57 години и е неадекватен за времето, защото изпраща малки деца за дребни нарушения зад решетките на интернатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини