Оланд на самолетоносач край бреговете на Сирия

Френският президент Франсоа Оланд кацна на самолетоносача "Шарл дьо Гол", плаващ в източно Средиземно море край бреговете на Сирия, предаде АФП.

От кораба с екипаж 2000 души излитат френските бойни самолети, които извършват въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Оланд обяви война на терористичната организация след атентатите в Париж от 13 ноември, в които загинаха 130 души. А след това Париж задейства клауза от европейските договори, изискваща държавите от ЕС да оказват военна помощ на Франция в битката с "Ислямска държава".

Преди Оланд да отлети за "Шарл дьо Гол", той похвали като "пример за европейска солидарност" гласуването в Бундестага, който разреши включването на Германия в операциите срещу джихадистите. От 598 депутати, участвали в гласуването, 445 бяха "за", 146 "против", а 7 се въздържаха. Берлин ще изпрати шест разузнавателни изтребителя "Торнадо", фрегата, самолет-цистерна и до 1200 военнослужещи, но без да участва активно в бойни действия и в нанасяне на въздушни удари.

Междувременно в Холандия расте натискът страната да се включи във въздушните удари по "Ислямска държава" и в Сирия. От октомври м.г. Хага участва с четири Ф-16 в ударите в Ирак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят