“Златен век” за златния глас на Карерас

Хосе Карерас каза сбогом и на българската си публика. Прощалната световна обиколка на великия тенор спря в София - в четвъртък вечерта испанският маестро се поклони за последен път в препълнената зала 1 на НДК. Но преди това направи незабравим концерт с музикантите от “София симфоникс”.

Музикалното пътешествие започна с увертюра от “Прилепът” на Щраус под диригентството на Любка Биаджони, след което тя предаде палката на Давид Хименес. Звучаха творби от Верди, Григ и Щраус, любимите на Карерас песни като “Серенада”, Chitarra Romana, The Impossible Dream. Публиката изригна още при първите ноти от Torna а Surriento, която “Тримата тенори” обожаваха да пеят. Както обикновено, маестрото представи млад талант - великолепно представяне на сопраното Анна Аглатова от Болшой театър.

В началото на втората част тенорът получи най-високото отличие за принос в областта на духовността, присъждано от българското Министерство на културата. Зам.-министър Боил Банов връчи “Златен век” с огърлие на златния глас на Испания. След трите биса Карерас и Аглатова поставиха финала на вечерта с “Наздравица” от “Травиата”.

На 5 декември Хосе Карерас навършва 69 г. След финала на прощалното турне тенорът, който преживя тежка битка с левкемията, ще се посвети на благотворителна дейност и на своята фондация в помощ на хора, страдащи от същото заболяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура