Борисов: Стабилен му е столът на Христо Иванов, той си го прави нестабилен с това, че всеки ден влиза във войни

"Имаме голям шанс да направим газовия хъб в България. И ако успеем да докараме руски газ у нас, той ще бъде купуван от европейски корпорации, аз виждам реален шанс за това. Можем да докараме и каспийски газ и така ще си осигурим позицията на газоразпределителен център". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в тв предаването „Панорама“ по БНТ.

„Никой не иска от нас да сме телената ограда на Европа“, бе категоричен той. "Дейвид (б.р. Камерън) си отиде с впечатления - едно е да ти разказват, друго е да видиш. Той почувства как живеят нашите граничари – с вятъра и калта. Неговата оценка е много добра – за нашето правителство, за българската позиция. Той не е е искал да го подкрепяме във всичко. Дейвид ми е приятел", каза още премиерът.

"С думите на Дейвид Камерън още веднъж се препотвърди това, което и преди година казахме, че трябва да направим правителство, да сме по-смирени, да се концентрираме върху работата, да спрем да се занимаваме само със себе си, да си поставим приоритетите. Мисля, че оценките които идват за правителството, за България са повече от добри. Убеден съм, че някой да накара британският премиер да напусне столицата, и то с български самолет, няколко кацания. Возих го на джипката, за да разгледа планините по-хубаво. Забранено е, но ние можем да си го позволим, защото по-добре мога да му обяснявам”, заяви Борисов. 

"Ние сме приели всички евро-атлантическите ценности. Но и отчитаме географското си положение и връзките ни с Русия и Турция. Ние не сме страна в конфликта, И вече от руска страна няма провокации към нас. Разбраха, че сме сериозна държава. С праволинейната ни, гъвкава и добронамерена политика, сме изключително добре поставени“, добави той.

„Нападнах ги малко пресилено с думите „банда некадърници“, призна той по повод думите си за паниката с буса на летище София. И продължи: „Те направиха едно риалити шоу как действа нашият антитерористичен отряд. Какво им пречеше да сложат един параван“.

Той бе изключително предпазлив да коментира оправдателната присъда за Христо Бисеров. По повод евентуалните смени на министри той сподели: „Колегите от коалицията да си спомнят как направихме правителството, подписахме споразумения, за да се случат реформите. Заради боричканията в Реформаторския блок от опозицията не могат да хванат ръка“.

"Къде ми е претенцията за правосъдния министър Христо Иванов? Когато излезеш и кажеш: „Аз съм единственият, който може да направи правосъдната реформа”, това е обида към останалите парламентарни групи в парламента - каза още каза премиерът Бойко Борисов. - Това не може да се случи така. Аз не съм си позволил да кажа, че аз съм гарантът. Всяко едно действие го обяснявам с това, че имаме парламент на първо място”.

„С много такт и умение успяваме да свършим дадената работа. Министър Москов обиколи всички парламентарни партии. Всички неща му се случват в здравната реформа – неговите хора го подкрепят, браншът също”, посочи Борисов. Той добави, че министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин също подхожда така.

„Вместо всеки ден да обясняваме колко е важно всички ние да потвърдим тези 180 гласа, да направим крачка напред, дори с повече стъпки. Вместо да търсим обединение излизаме и казваме – само този може да я направи. Всички са ми мили, но молбата ми е в този размирен свят да не си позволяваш за всяко нещо да се плаши, дали е АБВ, ДБГ, ДСБ, РБ, че ще излязат от управление. И какво ще се случи?”, попита премиерът.

Той попита защо всеки ден слуша това и подчерта, че очаква всички парламентарни групи да започнат със стъпките, които всички са одобрили. „това го иска и народът, и Брюксел”, добави Борисов. Запитан дали е стабилна позицията на правосъдния министър Борисов посочи: „Стабилен му е столът на Христо Иванов, той си го прави нестабилен с това, че всеки ден влиза във войни”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини