Samsung се съгласи да плати на Apple 548 милиона долара за патенти

Почти пет години, след като Apple заведе дело срещу Samsung за нарушаване на патенти изглежда южнокорейският гигант е готов да плати, пише The Verge, цитиран от "Фокус".

В съвместно изявление на двете компании пред съда Samsung потвърждава, че ще заплати на Apple 548 милиона долара преди 14 декември, ако получи документ за сумата от производителя на iPhone преди края на настоящата седмица.

След години на дела и обжалвания получаването на над половин милиард долара е важна победа за Apple. Макар да изглежда, че Samsung капитулира, компанията всъщност се опитва да си спести част от парите. Според текста на изявлението Samsung “си запазва всички права да получи компенсации от Apple,” въпреки че Apple оспорва тези права.

Apple даде Samsung на съд за пръв път през пролетта на 2011 година, като това беше само едно от многото дела от бушуващата тогава война за патенти върху технологии за смартфони. През 2012 година една от съдебните институции се произнесе в полза на Apple, отсъждайки, че Samsung е нарушил патенти на компанията от Купертино за функции, каквато е потупването на екрана за увеличаване на изображнието, например. Apple предяви искане за обещетение от 2.5 милиарда долара, но й бяха присъдени едва малко над 1 милиард. Последваха поредица от обжалвания от двете страни, по време на които Samsung се опита да намали сумата до 930 милиона, а по-късно - през месец май, т.г, до 548 милиона долара. Това е сумата, която южнокорейският производител е съгласен да заплати.

Samsung обаче не само си запазва правото да получи обратно част от тази сума в бъдеще. През изминалото лято компанията обяви, че ще иска Върховният съд на САЩ да разгледа правния случай. Патентният анализатор Флориан Мюлер, който пръв е забелязал изявлението, отбелязва, че ако Съдът се съгласи на изслушване, има голяма вероятност делото да се гледа отново. В същото време американската патентна служба е под натиск да одобри определени патенти на Apple. Заключението е, че едва ли скоро ще видим края на патентната война.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят