Елеонора Николова: "Белезниците в България са по-високо оценени"

"Не работим с белезници, а с анализи, макар че белезниците в България са по-високо оценени", заяви в Русе вр.и.д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност /ЦППКОП/ към Министерски съвет Елеонора Николова. Тя участва в заседанието на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията.

"През анализа могат да се изработят правила, които да контролират корупционните практики", обясни бившия кмет на крайдунавския град. Тя настоя, че за борбата с корупцията е нужна политическа воля, изчезнала след оставката на първото правителство на Бойко Борисов. "Единичното, а не цялостно прилагане на мерки в България не води доникъде, ако няма политическа воля", подчерта Елеонора Николова.

Тя разясни ефекта от предложените мерки и инструменти от ЦППКОП за противодействие на корупцията с електронизацията на обществените поръчки и създаването на 6 централни органи за покупки. Прозрачност осигуряват предварителното сертифициране на фирмите по браншове, създаването на електронна борса за лекарства, единен етичен кодекс на държавните служители и цялостна антикорупционна електронна библиотека.

"Обществените поръчки са изключително натоварена с корупция сфера, много често в тези критерии, които възложителите отправят към изпълнителите, се крият предварително сключени корупционни сделки", предупреди Елеонора Николова. Повечето предложения на ЦППКОП са включени в новия Закон за обществените поръчки, който вече е внесен в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини