Софийските бани – призрачни сенки от миналото Три десетилетия управниците на столицата спаха като къпани

Премиерът Борисов ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши за европейски главен прокурор

Столичната библиотека представя документална изложба

Вучич: Оставката на Рамуш Харадинай е политически трик

Актрисата Мария Бакалова, участвала в хитовата лента “Бащата”, пред “Труд”: Филмовата индустрия у нас се подобрява ежедневно

КЗП: Купувайте надуваеми предмети за плажа само от сигурни магазини

Откриха ново огнище на африканска чума в свинекомплекс в русенско село

Лондон: Британските кораби да избягват Ормузкия проток

Албанският президент: Гордея се с Харадинай и съм убеден в неговата невинност

Кола с турски граждани излетя от магистрала „Тракия“

Астронавтите с командировъчни, попълват митническа декларация Навършват се 50 години от кацането на Луната

Проверяват пазарите в София заради африканската чума

Мълния порази англичанин край Сандански, екип на ПСС го спаси

Томислав Дончев: Хакерската атака срещу НАП цели да дестабилизира държавата

Златни перпери под царски дворец Археолози разкриха уникална крепост в парка на Евксиноград

Елеонора Николова: „Белезниците в България са по-високо оценени“

„Не работим с белезници, а с анализи, макар че белезниците в България са по-високо оценени“, заяви в Русе вр.и.д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност /ЦППКОП/ към Министерски съвет Елеонора Николова. Тя участва в заседанието на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията.

„През анализа могат да се изработят правила, които да контролират корупционните практики“, обясни бившия кмет на крайдунавския град. Тя настоя, че за борбата с корупцията е нужна политическа воля, изчезнала след оставката на първото правителство на Бойко Борисов. „Единичното, а не цялостно прилагане на мерки в България не води доникъде, ако няма политическа воля“, подчерта Елеонора Николова.

Тя разясни ефекта от предложените мерки и инструменти от ЦППКОП за противодействие на корупцията с електронизацията на обществените поръчки и създаването на 6 централни органи за покупки. Прозрачност осигуряват предварителното сертифициране на фирмите по браншове, създаването на електронна борса за лекарства, единен етичен кодекс на държавните служители и цялостна антикорупционна електронна библиотека.

„Обществените поръчки са изключително натоварена с корупция сфера, много често в тези критерии, които възложителите отправят към изпълнителите, се крият предварително сключени корупционни сделки“, предупреди Елеонора Николова. Повечето предложения на ЦППКОП са включени в новия Закон за обществените поръчки, който вече е внесен в парламента.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.