Менда Стоянова: За първи път в републиканския бюджет има разходи за около 2 милиарда лева

За първи път в републиканския бюджет са предвидени капиталови разходи за около 2 милиарда лева. Това каза в предаването пред "Фокус" Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в НС.

Те са с около милиард повече, отколкото обикновено се случват като сбор от всички капиталови разходи, разпределени по всички общини, министерства и ведомства, поясни Стоянова. Те са дадени като сбор в централния бюджет, а на следващата страница в бюджета се вижда как са разпределени по министерства и ведомства. Менда Стоянова уточни това по повод обвиненията на опозицията, че не е ясно къде ще отидат тези пари и дали няма да се "раздават под масата" на общини с кметове от ГЕРБ.

"Наистина има 1 милиард повече, за които не може да се види това разпределение", добави Менда Стоянова. Тя уточни, че 600 милиона лева от тях е сумата, която се предвижда да дойде от евентуалната концесия на Летище "София". Това е предвидено и в приходната част, но е записана и в разходната част в тези 2 милиарда, защото има и текст, който казва, че ако дойде този приход, то той ще отиде за финансиране на БДЖ.

Там ще са нужни средства за закупуване на подвижен състав, така, че това е основната сума. "Другите 200 милиона са от винетките, които още не са се случили и които, ако дойдат като сума, ще бъдат разпределени допълнително към АПИ за рехабилитация и ремонти на пътища", каза Стоянова. "Именно това е разликата, която не е толкова фрапираща, но е въпрос на начин, по който се говори за нея", добави Менда Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес