Сапиосексът атакува: Ани Лейбовиц снима календара на “Пирели” за 2016 г.

Ани Лейбовиц е скандална и оригинална бунтарка, пълна с идеи, които не пресъхват и в 66-годишната й глава. Но този път поведението й наистина може да се окачестви като скандално. Поръчаха й да снима календара на “Пирели” за 2016 г. - еротична задача, която се поверява само на най-големите имена в жанра и те обикновено се справят с артистичното разголване на най-красивите и известни жени в момента.

“Казаха ми, че предпочитат да скъсат с миналото и искат нещо напълно новаторско”, обяснява фотографката и прави портрети на 13 жени, най-красиви с успеха си. За тях важи терминът “сапиосексуални” (от лат. “сапио” - размишлявам) или целият им сексапил е в ума.

Съответно Лебовиц заголва частично само две-три от тях - тенисистката Серина Уйлямс, актрисата Ейми Шумър и Йоко Оно, която показва само крака и деколте. А за заблуда на клиентите годината започва с младата красавица Наталия Водянова, естетски наметната с надиплена коприна в турскосиньо като Мадона в ренесансов стил. Всички портрети са на този фантастично постигнат фон с рамка в овехтелия италиански стил, опазван на Апенините с особено внимание. В календара фотосите са черно-бели, но беше публикувана и серия от цветни кадри зад кулисите, в някои от които влиза и авторката.

Януари: Наталия Водянова

Най-успешният руски фотомодел основава благотворителна организация, когато е само на 22 г. Зад гърба си има вече 4 години на модния подуим с няколко договора за милиони долари. Детството й е ужасно тежко, много бедно, Наталия продавала на пазара и гледала малката си сестра, болна от церебрална парализа. Затова фондацията й “Голо сърце” е посветена на деца с отклонения, строи детски площадки за игра в цяла Русия и помага на изследвания срещу СПИН.

Февруари: Катлийн Кенеди

Катлийн Кенеди е продуцент и президент на компанията “Лукасфилм”, основана от Джордж Лукас през 1971 г. Катлийн е една от най-влиятелните личности в Холивуд.

Март: Агнес Гунд и внучката й Сейди

Агнес Гунд е колекционер и филантроп, поддръжник на изкуствата. Родът й е много богат и вече четири поколения Гунд спонсорират най-големите музеи в Америка. Внучката Сейди Хоуп-Гунд учи фотография и споделя фамилната любов към изкуствата.

Април: Серина Уйлямс

Тя и сестра й Венъс промениха радикално женския тенис, те са първите и най-успели афроамериканки в този аристократичен спорт. Серина основа своя фондация за благотворителни цели и е посланик на добра воля на УНИЦЕФ с особено внимание към образованието на децата по света и превенция на насилието.

Май: Фран Лебовиц

65-годишната дама е публицист, писател и критик с остър език, легендарна фигура за Ню Йорк. През 2010 г. Мартин Скорсезе прави за нея пълнометражен документален филм.

Юни: Мелъди Хобсън

Президент на Ariel Investments, инвестиционен фонд от Чикаго, известен с усилено спонсорство на училища и образователни програми. Съпруга е на Джордж Лукас, главен инициатор на благотворителната дейност.

Юли: Ава Дювърни

Режисьор с награда от фестивала на независимото кино Сънданс, тя прави социално ангажирани и политически филми. Била е рапърка и първият й документален филм е за хип-хоп сцената. Големият й пробив е със “Селма” за борбата за правото на чернокожите да гласуват по времето на Мартин Лутър Кинг.

Август: Тави Гевинсон

Модна блогърка, която се прочу още на 12 г. с блога си Style Rookie (“Новобранците в стила”), а на 15 създаде онлайн списанието Rookie за тийнмода. Тя си чати с Лагерфелд и играе в пиеса на Бродуей и пее. Сега е само на 19 и за нея тепърва ще се говори.

Септември: Ширин Нешат

Фотограф, визуален артист и режисьор. Занимава се с положението на жените в Иран. Филмът й “Жени без мъже” за преврата с подкрепата на ЦРУ, който сваля демократично избраното правителство в Иран през 1953 г., печели “Сребърен лъв” на венецианския кинофестивал през 2010 г.

Октомври: Йоко Оно

Вдовицата на Джон Ленън е концептуален артист и политически активист.

Ноември: Пати Смит

Могъща фигура от световната пънк сцена, певица, поетеса, художничка и публицист.

Декември: Ейми Шумър

Актриса, комедиантка. Ани Лейбовиц я избира заради чувството й за хумор, което добавя с разголената си поза в календара.

Корица: Яо Чен

Китайска актриса, първият китайски посланик на добра воля в Агенцията за бежанците на ООН. В китайската социална мрежа Sina Weibo е с най-много последователи - над 77 милиона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица