Шаби шик – изтърканото е модно

ТАНЯ ЧЕРВЕНКОВА

Да си „шаби“, днес е много шик. И не е достатъчно само да обуеш джинси, осеяни с дупки, сякаш са скъсани от прекомерно дълго носене. Този тренд превзема много по-мащабно обикалящата ни среда и изисква да потопиш дома си в една малко поизносена, даже дрипава стилистика. Точно това означава и самото определение shabby от английски език.

Откъде идва

Shabby shic е английски интериорен стил, станал популярен през 80-те години на ХХ век. За негова създателка се смята Рейчъл Ашуел, лондончанка, родена през 1959 г. В началото тя работи като декоратор на телевизионни предавания и фотосесии и постепенно налага подчертано състарената визия – мебели, които с изтърканите си ръбове изглеждат, сякаш са дълго употребявани.

Изобилие от възглавници, меки завивки, плътни килими, овални форми и мотиви на цветя допълва специално търсения силно примамлив уют. Тази малко кукленска обстановка допада много на публиката и дизайнерката скоро отваря своя първи магазин в Санта Моника, след като се премества в САЩ през 1980 г. Зад Океана тя налага стила, включително и в предавания на Опра Уинфри. А след като обзаведен от нея дом се продава през 2010 г. за близо 4 млн. долара, Рейчъл Аушел е призната от пресата официално за кралицата на шаби шик. Сега под тази марка се продават и онлайн различни шаби колекции. Защото трийсетина години по-късно „опърпаният“ стил отново се радва на огромна популярност, този път вече и у нас. Може би в неспокойния и динамичен делник на ХХI век наистина имаме нужда от духа на по-стари времена, от „нещата на мама и баба“, за да се почувстваме по-сигурни и щастливи, заобиколени със сладка, топла атмосфера вкъщи.

Кремена Халваджиян

демонстрира цял интериор

В началото на седмия си сезон предаването „На кафе“ с водещ Гала покани зрителите си в изцяло обновено студио точно в шаби стил. Автор, естествено, е Кремена Халваджиян, дизайнерката, която винаги успява да изненада публиката с интересни хрумвания в модата, шоуто и интериора. Като творец с авангардно мислене и като истински тренд сетър, тя отново ни увлича в ретроиграта, много любима и на нея, и на Гала. А и на мнозина, търсещи истинския уют, чувственото и мило излъчване на обзавеждане с характер и минало. С верния си нюх Кремена успява да събере подходящите неща и да подреди цял интериор. През лятото тя работи над този доста тежък декор – преправя специални магазини и ателиета за старинни вещи, поръчва да се направят нови в същата стилистика, някои шие сама, като възглавниците на зеления диван например. Повечето от мебелите, като меката гарнитура, са истински антиквариат, оставени нарочно без реставрация. Купчини дантелени пердета и дрехи се изработват специално за декора, някои се изнасят от ракли и сандъци, запазени във времето. Накрая резултатът е впечатляващ – като истински дом от английската провинция. Или пък в тексаско ранчо. „Обичам тази стилистика, макар че понякога звучи малко по-напудрено. Шаби шик дава възможност всеки да отключи фантазията си, да опита да открие и вдъхне нов живот на стари вещи, които се изхвърлят излишно – шкаф, гардероб, масичка, дрехи, бижута.“, казва Кремена Халваджиян.

Как да го постигнем

Дърво, камък и ковано желязо са любимите материали на този стил. Бялото често преобладава, мотивите на цветя и особено рози са предпочитани. Текстилът е в голямо изобилие и задължително в най-естествените си варианти – памук, лен, плюш и много, много дантела. Всъщност „Идеален дом ДЕКОР“ представя редовно на страниците си варианти на шаби манията от момента, когато тя започна да навлиза у нас преди няколко години. Чрез майстории и идеи на своите талантливи автори списанието запознава с техники и средства, с които се постига състаряването и леко овехтяла визия – с кракле лакове, декупаж, специални бои за мебели. И най-вече с възстановяването към нов живот на стари и напразно захвърлени неща.

Още куп интересни идеи за интериора и подаръци „Направи си сам“ търсете в новия брой на сп. „Декор – идеален дом“. С него само за 2.49 лв. Получавате подаръци – CD с класическа музика, книжка с готварски рецепти и брой на сп. „Всичко за жената“.

Снимки:

“Идеален Дом Декор” и Красена Ангелова за Нова телевизия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл