Менда Стоянова: Реформата в МВР започва веднага след Нова година

Реформата в МВР ще се случи. Това каза пред „Фокус” Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в НС.

Първите стъпки ще се случат веднага след Нова година, с приемането на Закона за МВР, заяви Менда Стоянова.

Тя уточни, че е била участник в разговорите със синдикатите на МВР по повод няколко текста, включени в Закона за държавния бюджет, касаещи техни обезщетения и социални придобивки.

„Ние оттеглихме тези текстове и те в момента не съществуват, но аз мисля, че те изиграха своята роля, поставиха въпроса пред обществото”, каза Стоянова. Според нея, синдикатите в МВР са узрели вече за това, че трябва да има реформи, включително и такива, които касаят и някои техни социални обезщетения.

„Твърдо искам да кажа, че реформа не означава рязане на бюджета на МВР, а в рамките на този бюджет подобряване на работата на МВР”, уточни Стоянова.

Законът за изменение и допълнение на Закона за МВР е в парламента. В него ще бъдат записани доста текстове, които преди всичко ще започнат структурна реформа, изчистване на различни дейности, които не са присъщи за основната дейност на МВР. Ще бъдат намалени хората, занимаващи се с чисто административна и несвързана с основната дейност работа.Идеята е тези хора да освободят пространство, което да бъде заето от редовите полицаи, следователи и работещи по основната дейност на МВР, работещи на терен. Целта е от една страна те да получат стимули чрез заплащане, а от друга страна да имат възможност за едно по-добро оборудване и по-добра ефективност на тяхната работа.

„Промените ще засегнат и някои социални обезщетения, които повече няма да бъдат получавани от служители на администрацията на МВР, които в системата никак не са малко”, каза още Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини