Миков към кметове и съветници от БСП: Работете с плам и ентусиазъм, за да върнем доверието в партията

„Искам да поздравя тези съветници, които са избрани за първи път и имат високата отговорност да представляват БСП в общинските съвети. Обръщам се към тях да продължат работата с много плам, желание и ентусиазъм, за да може доверието на хората към БСП да се връща“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в началото на семинара с представители на партията в местната власт, провеждан на Боровец, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той поздрави и всички присъстващи кметове, общински съветници, председатели на общински съвет и представители на местната власт от БСП с избора и конструирането на политическите групи в общинските съвети. Той обясни, че програмата на семинара е направена така, че да обхване различни теми от политическото пространство, като ще бъдат поставени и допълнителни актуални въпроси. „Важна тема е предстоящото обсъждане на местните бюджети в общините. Ще разгледаме и практическото прилагане на левите стандарти“, допълни Михаил Миков.

Владимир Георгиев: Семинарът на БСП е точно навреме, за да обмислим идеи и предложения

Кметът на Самоков Владимир Георгиев, избран от БСП за втори мандат, като формален домакин приветства присъстващите и поздрави ръководството на партията за провеждането на семинара. „Събитието е изкючително навременно. Това е моментът, в който местната власт трябва да формира общинските съвети и бюджети. Имаме нужда да се видим, да обмислим ефективни идеи и предложения“, каза още Георгиев.

Борис Попиванов: БСП трябва да запази своето единство

„Основната задача на БСП сега е да запази своето единство“, заяви политологът Борис Попиванов пред изпълнената с представители на БСП зала. Той посочи, че съществуването на разнородни мнения е от значение, но правилата, уставът на партията и решенията на ръководните й органи трябва да бъдат обединителна точка. „БСП се променя и трябва да бъде по-ясно и публично обяснено, че тя се променя“, даде своя съвет Попиванов.

В своето изказване той посочи нуждата от това опозицията да се утвърди като стълб на сигурността и стабилността като контрапункт на хаоса и несигурността, които внушава настоящото управление.

Ресурсите, с които разполага и на които трябва активно да заложи левицата, според Попиванов са: нейният опозиционен статус и „това, че тя не е част от мръсната игра, на която сме свидетели“, парламентарната група и участието й в местната власт като партиен и национален ресурс. Попиванов посъветва партийните деятели да демонстрират активно възникналите проблеми, за които БСП не носи отговорност, но и пътищата към тяхното разрешаване в подкрепа на хората. Според политолога имиджът и силата на парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ могат да бъдат повишени, ако тя сама моделира и предложи собствен дневен ред, постоянно изтъква мнението си по включените в него въпроси и настоява за важността на тези теми. Относно участието в местната власт Борис Попиванов заяви, че най-голямата възможност пред представителите на БСП в кметствата и местните парламенти е осъзнаването на това, че те са част от единна мрежа, което трябва да бъде засилвано от взаимодействие, генериране на общи позиции и декларации по въпроси, които засягат цели региони и области от страната.

„БСП трябва да заложи на много повече насърчаване на младите представители на партията“, посочи експертът като една от перспективите за укрепване и развитие пред партията. Втората основна линия, от която левицата не бива да отстъпва, според Попиванов е „да не се изоставят инициативите за ляво единство, за общи леви позиции, за единодействие“.

„Тоталната победа на ГЕРБ на местните избори се дължи в много по-голяма степен на машината на Цветанов, а не на харизмата на Борисов“, каза още политологът. Според него ситуацията в страната се повтаря от преди 5-6 години, но разликата е в дълговете. „При втория мандат на ГЕРБ България задлъжнява. Това е дългосрочната бомба със закъснител“, категоричен е той. По неговите думи голямото събитие на за 2015 година всъщност е решението за изтегляне на 16 млрд. заем. „Правителството си купува време и власт с чужди пари т.е. да си платят сметката в кръчмата от джоба на сервитьора“, коментира Попиванов.

Според него няма развитие на страната, защото сегашното правителство няма съществени идеи и приоритетни намерения в която и да е сфера, а бюджетът за 2016 г. е без въображение.

По повод външната политика на правителството Попиванов я определи като „сядане на три стола“. „Те се наричат САЩ, Русия и Турция. И амбицията на министър-председателя е да отправя положителни сигнали и намигвания в трите посоки едновременно. Той обича и да се оплаква пред всеки един от тях от другите двама. Тази политика е все по-трудна и неговите изявления стават все по-хаотични, неразбираеми и без смисъл“, заключи Борис Попиванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини