Турция задържа четири руски кораба

Турските власти арестуваха четири кораба под руски флаг на пристанището Самсун.

Според информационните агенции, този акт е в отговор на задържаните през последната седмица пет турски търговски кораби от пристанищните власти в Новоросийск. Кризата в двустранните отношения след инцидента със сваления руски бомбардировач безспорно ще засегне дълбоко и морския сектор, се посочва в "Сондакика", цитиран от БГНЕС.

Причина за арестуваните в Самсун руски мореплавателни съдове са констатирани нередности в превоза на товари, но турската пристанищна администрация не уточнява какви са те. В. "Миллиет" подчертава, че става дума за отмъщение заради проблема със задържаните турски кораби, превозващи хранителни стоки, плодове и зеленчуци, върху които преди дни руската страна наложи забрана за вноса им.

От екипажите на руските съдове, чакащи часове наред, са изискани още документи, необходими за легализиране на товарите им, както и такива, съобразени с международното законодателство за мореплаването.

Дългото чакане в крайна сметка приключи с разрешение за напускане на пристанището на Самсун за три от корабите, четвъртият продължава да е обект на митнически контрол. Общо шест кораба под руски флаг са проверени щателно днес на това пристанище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят