„Майчин дом“ осъден за паднал с бременни асансьор

Здравното заведение трябва да плати на Камелия Камбурова 75 000 лв.

Най-тежко пострадалата при пропадането на асансьора в „Майчин дом“ бременна жена спечели съдебната битка срещу здравното заведение. Върховният касационен съд е отхвърлил жалбата на болницата и решението, постановено от апелативните съдии, влезе в сила. „Майчин дом“ трябва да плати на пострадалата Камелия Камбурова 75 хил. лв. обезщетение.

Инцидентът стана на 2 март 2010 г. Заради скъсано въже асансьорът пропадна в шахтата, докато в него се возеха 12 души, 9 от които бременни жени след 7-ия месец. Асансьорът е бил за 6 души. Камбурова бе най-тежко пострадала - с два счупени крака, с увредени глезенни коленни стави, счупена подбердрица и раздробени пети.

След като прокуратурата не откри виновни за инцидента, няколко от пострадалите жени заведоха граждански дела. Делото на Камбурова е първото окончателно приключило.

Магистратите приемат, че ръководството на „Майчин дом“ е знаело за неизправност в асансьора, но въпреки това е проведен „Ден на отворени врати“. Що се отнася до претоварването, акушерка от болницата допуснала качването на повече от позволения брой хора в асансьора.

„Продължаваме да търсим справедливост не само за нас, но и за всички пострадали при подобни инциденти“, посочват от фондация „Асансьорна безопасност“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право