Чакаме с 30% повече руски туристи догодина

България очаква 30% ръст на руските туристи догодина в сравнение с лято 2015 г. Това съобщи пред Дарик министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според изнесената досега информация руските туристи у нас през 2015 г. са били около 450 000, като през лятото спадът на посетилите страната руснаци е 33 на сто, заедно с украинците намалението е 25%.

По думите на Ангелкова капацитетът на България за руски туристи е 1,5 млн. души. Общо летният сезон у нас тази година е бил за 4,8 млн. туристи, което е спад от 3,3% спрямо 2014 г.

Министър Ангелкова призна, че отминалият летен сезон е бил сред най-трудните за България, но резултатите от него не са били толкова „трагични“, каквито са били първоначалните прогнози.

За да привлече повече руски туристи, България планира да облекчи в рамките на европейското законодателство визовите режими. Освен за деца безплатни визи ще бъдат въведени за пенсионери и големи групи туристи. София планира да увеличи и броя на визовите си центрове в Русия, които в момента са 20.

По думите на Ангелкова другите две ключови за българския туризъм държави остават Германия и Великобритания. За следващото лято се очакват почти три пъти повече туристи от Англия. До момента заявените чартърни полети към летищата във Варна и Бургас за летния сезон са 69 при 24 през тази година.

България е променила и начина, по който рекламира в Германия, обясни Ангелкова. Пари се плащат на големите турооператори и авиокомпаниите, които да включват страната в техните каталози и центрове. От думите на туристическия министър стана ясно още, че към момента България няма пари за телевизионна реклама, тъй като тя не е достатъчно ефективна.

За България по-изгоден от гледна точка на приходите и на посещаемостта е летният туризъм, като 70% от туристите идват от него, обясни още Ангелкова. От зимен туризъм идват 20 на сто, а останалите видове - балнео, културен и други, формират останалите 10% от доходите в сектора.

Общо спадът на летния сезон е бил 3,3%. За да се избегне повтарянето на тази ситуация, се работи директно с големите турооператори, които реално водят туристи у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес