Почина бившият премиер Димитър Попов

Почина Димитър Попов - министър-председател на България в правителството, управлявало, страната от 20 декември 1990 година до 8 ноември 1991 година, съобщава "Стандарт".

Димитър Илиев Попов е български юрист и политик. Той е министър-председател на България в правителството управлявало страната от 20 декември 1990 до 8 ноември 1991 г., наричано „правителство на националното съгласие“, подкрепено от повечето политически партии и с участието на експерти от БСП, СДС, БЗНС.

Роден в Кула, област Видин, на 26 юни 1927 година. Завършва право в Софийския университет през 1950. За кратко работи като миньор (1953-1955), след което е юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 е съдия в Софийския градски съд.

Докато е на тази длъжност, през 1985 г. той осъжда на смърт 26-годишния Тодор Дечев, който е обвинен, че е осквернил надгробния камък на Людмила Живкова, което той твърдял, че е извършил в нетрезво състояние. След като е арестуван Дечев признава и за още две престъпления, които според негови близки са скалъпени – че нападнал постовия пред столичната Пожарна и му отнел автомата, след което нападнал и полицай в квартал „Хаджи Димитър“.

При нападението войникът пада и си чупи черепа, но след като излиза от кома разпознава Дечев. Върховният съд потвърждава присъдата и тя е изпълнена, след като и Държавният съвет отказва да помилва осъдения.

През 1992 се кандидатира неуспешно за президент от Българската национална демократическа партия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини