Връщаме мигранти, ЕС да плаща

Преговаряме за нови правила на Съюза с Камерън

Нашите системи не издържат на бежанския натиск

Европейският съюз да осигури връщането на мигрантите, които нямат право на бежански статут, по родните им места. Няколко държави, сред които и България, се обединяват около тази идея - да се създаде правна рамка така че транспортирането на икономическите мигранти да бъде финансирано от ЕС. Един от инициаторите е датският външен министър Кристиан Йенсен. Той разговаря с българския си колега Даниел Митов на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел, при което е получил подкрепата на България. Митов обясни тогава пред “Труд”, че не става въпрос за репатриране на бежанци от страни като Сирия и Ирак, а само за тези, които нямат право на убежище в Европа.

“Започне ли Европа да връща икономическите мигранти по държавите им на произход, този феномен ще бъде демотивиран”, коментира Митов в петък вечерта по Би Ти Ви. Според него въпросът за релокацията на мигрантите е второстепенен и трябва да се говори за тяхното репатриране или връщане в страните, от които идват. Митов добави, че това е била една от темите, разисквани с британския премиер Дейвид Камерън. “Великобритания има огромен опит по отношение на връщането на мигранти в държавите по произход”, каза той. “Трябва да убедим колегите, че нашите социални, образователни и други системи няма да издържат на този натиск”, каза министърът.

Повечето държави в ЕС имат трудности при наемането на самолети, за да връщат икономическите мигранти по родните им страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини