Самуил пети в топ 8 на безумните паметници

Начело е статуя на Кристиано Роналдо на португалския остров Мадейра

Паметникът на цар Самуил, който беше издигнат тази година до храма "Св. София", е заел пето място в класация за паметници на известни личности, които изглеждат безумно. Класацията на американския сатиричен сайт cracked.com съдържа осем монумента от цял свят. "Очите на българския цар, които могат да погледнат в душата ти", са осигурили участието на монумента на Александър Хайтов в нея.

От сайта се шегуват, че погледът на цар Самуил, който и у нас предизвика полемика, е в резултат на паранормално поглъщане на души. Според авторите на статияата царят е бил важен лидер в българската история, който разширява земите на империята до Албания, Сърбия и Гърция, докато държи Византия настрана. "Естествено, такъв страхотен владетел се нуждае от страхотна статуя, но също така тя трябва да показва, че Сам е имал и по-мека страна, която е била загрижена за доброто състояние на войниците си", пише авторът.

На първо място е статуята на Кристиано Роналдо в родния му град в Португалия. След нея са бюст на бившия американски президент Джералд Форд на остров Макиниак, статуя на Стив Джобс, определен от сайта като "резултат от неуспешно или непълно телепортиране в начунофантастичен филм на ужасите", паметник на руския учен Евгений Михаелис и казахстанския поет Абай Кунанбаев. Отличени са и монумент на Конфедерацията на ген. Нейтън Бедфорд Форд в Тенеси и статуя на актьора Том Круз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини