ФБР разследва клането в Сан Бернардино като тероризъм

„Ислямска държава” обяви, че извършителите са войници на халифата

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ обяви вчера, че клането в Сан Бернардино, Калифорния, в сряда ще бъде квалифицирано като терористичен акт, предаде АФП. Американският гражданин от пакистански произход Саид Ризван Фарук (28 г.) и съпругата му Ташфийн Малик (26) застреляха 14 души и раниха 21 в социален център, преди да бъдат убити от полицията. Според ФБР двамата може да са били вдъхновени от терористична организация, но нямало данни за принадлежност към такава.

Часове по-рано по своя радиостанция, излъчваща на английски, „Ислямска държава” приветства акта в Сан Бернардино, наричайки Саид и Ташфийн „войници на халифата”. Но не се посочи като поръчител.

„Няма да се оставим на терора, ние сме силни, ние сме американци”, заяви вчера президентът Барак Обама в седмичното си обръщение и допусна връзка между стрелците и „Ислямска държава”. „Напълно е възможно двамата да са се радикализирали, за да извършат този акт. И ако това е така, показва опасността да се попадне под влиянието на идеология на екстремистко насилие”, добави Обама.

Журналисти бяха допуснати свободно в петък в дома на семейството на Саид и Ташфийн в Редландс часове след като при обиск там бяха открити взривни устройства и 4500 патрона. Репортерите видели хаос, бебешки играчки, снимки, включително на 6-месечната им дъщеря, Корана, мръсни чинии и много унищожени машинно документи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят