Миков: 60-70% от общинските съветници на АБВ играят с десницата

Държавата все повече прехвърля отговорности на общините.Това каза председателят на БСП Михаил Миков по време на пресконференция след семинара на партията с участието членове на Изпълнителното бюро на партията и представители на местната власт в Боровец, предаде репортер на „Фокус“.

„Тази първа среща на кметовете и председателите на групи съветници, на политическия ни актив в местната власт е, за да очертае посоките, стъпките,пътищата и необходимите действия за прокарване на лява политика в местната власт. Оценяваме трудната среда, в която се случва това. Току що приетият бюджет очертава нерадостна обстановка“, каза той.

„Държавата все повече прехвърля отговорности върху общините, за които нашите кметове и представители в общинските съвети отговарят пред хората, които са ги избрали. Все по-малка е осигуреността за решаването на тези важни въпроси. Общата икономическа обстановка пряко се отразява върху местната власт и общините“, посочи той.

По думите му, редица проблеми не могат да бъдат компенсирани с европейски средства. „Искаме да покажем своята последователност и ангажираност с онова послание, с което тръгнахме на избори. Бяха очертани политически и организационни пътища за засилване на влиянието на БСП и нашите съветници са автентични представители на хората“, каза Михаил Миков. Той посочи, че са били поставени редица въпроси свързани с ВиК сектора. „Това ще доведе до увеличение на разходите за вода, проблеми с бедствия и аварии и неосигуреността на тази функция в общините бяха сред дискутираните теми“, каза той. Миков посочи, че семинарът на БСП е първи политически разговор след местните избори. „Оттук насетне ще имаме поредица от срещи с кметовете за намиране на решения на въпроси, които трябва да бъдат отнесени до изпълнителната власт. „Изключително доволен съм от тази среща. Участваха общо около 170 представители на БСП в местната власт и ще продължим с конкретните решения“, добави Миков.

Според него към момента 60-70% от общинските съветници на АБВ играят с десницата. „Зее някакъв процес в столичния общински съвет. БСП там има група, АБВ няма. Ще видим АБВ как ще участва в общинските съвети и каква политика ще отстоява. Нашето проучване към момента показва, че на 60-70% , където АБВ има съветници играят с десницата, т.е. нищо различно от поведението им по време на изборите. Сега съвсем естествено застанаха в общинските съвети. В София има някакво раздвижване. Ще припомня на българските граждани, че те подкрепиха този бюджет включително и в частта социални разходи. Той даде за пример помощите за децата. „АБВ участва във всичко това“, каза той. Миков добави, че нито боричкания в РБ не могат да решат социалната икономическа безпътица, включително след приемането на бюджета. „Политическите игрички са буря в чаша вода, но не променят лошите тенденции, които се случват в социално-икономическата сфера. Няма да влизам в словесно състезание и закачки, когато виждате, че увеличението на заплатите няма да може да бъде реализирано. Това се сериозните въпроси“, коментира Миков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини