Община Сопот е в реален фалит - сметките ѝ са блокирани, а имуществото запорирано

Община Сопот е в реален фалит, след като сметките ѝ са блокирани, а имуществото ѝ е запорирано, съобщи Нова телевизия. Най-много - 4 милиона, дължи на фирмата, построила пречиствателната станция, заради което не отдавна бе продаден на търг и столът на кмета.
Новият кмет на Сопот е изненадан и от нов дълг за 2 милиона лева, които предшественикът му не е платил за изграждане на водопровода и саниране на детски градини.

„На практика общината е в безизходица към този момент”, обясни кметът Деян Дойнов.

Предшественикът му Веселин Личев твърди, че си тръгнал, оставяйки в хазната милион и половина лева и три пъти по-малко дългове.

„Реално дългът, който остава в общината е малко над 3 милиона. Нямаме задължения по други проекти”, заяви Веселин Личев.

Най-скандалното е,че служители на общината са предоставяли личните си автомобили за ползване като служебни. Кметът Личев е подписвал договори за наемането им. Местната власт е плащала ремонтите и амортизацията им. В момента кметството е оставено без кола.

„Там е била шуробаджанашка работа. Самият шофьор на кмета е имал четири автомобила. Мога да ви покажа договорите, пред мен са. Така че с какви пари са закупени, как се закупувани и по какъв начин са експлоатирани - не мога да кажа. Пътен лист аз до този момент не съм видял”, заяви Деян Дойнов.

„Автомобилите, които сме ползвали като община, са стари автомобили и обикновено са дарение от наши служители и наши съграждани. Значи колата е 10-12 годишна, а струва 3-4 хиляди лева, но е в изключително добро състояние, техническо. Подарява се на общината без никакви наеми”, защити се Веселин Личев.

Много от чиновниците в администрацията от 10-години не са ползвали платените си годишни отпуски.

Скандалът за източването на общината раздели хората в Сопот. В момента в общината тече пълен финансов одит. Кметът се закани да даде предшественика си на прокурор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони