НАП подсеща 300 земеделци за недекларирани субсидии в Русенско

300 земеделски стопани в Русенско не са декларирали миналогодишни субсидии за близо 85 000 лв., съобщиха от териториалния офис на НАП в крайдунавския град. Всички фермери ще получат писма, че трябва отразят получените пари в данъчните си декларации.

Те са длъжни да го направят по Закона за данък върху доходите на физически лица /ЗДДФЛ/, уточниха от НАП. За приходите от субсидии е нужно да се внесе и дължимият данък.

Данъчните власти ще напомнят на други 133 граждани, че все още не са се отчели към държавния бюджет по ЗДДФЛ с общо 147 954 лв. 144 работодатели пък не са внесли авансовия данък на наетите от тях лица.

Близо 424 000 лв. са внесли длъжници за 3 месеца в Русе след телефонните кампании на НАП за събиране на просрочени данъци и осигуровки. 208 фирми бяха подсетени, че са пропуснали сроковете да погасят 415 000 лв. ДДС и корпоративен данък. Целта е да не се стига до запорирани заплати и банкови сметки на длъжници.

В края на септември НАП удари рекорд с дължимите само 24 000 лв. ДДС на 4 фирми в Русенско, което не се е случвало от 10 г. насам. Най-голям е делът на възстановения данък на чуждестранни инвеститори, свързани с изгражданите крупни обекти в региона. Те се възползват от подобрения климат в индустриалния сектор. Следват ги завършени проекти в туристическата инфраструктура като хотели и исторически места. Значим е делът и на земеделските производители.

От началото на т.г. данъчните власти са възстановили общо 72 млн. лв. на фирми в областта. Налогът е близо 42% от всички приходи на НАП, който се стреми да осигури стабилно развитие на бизнеса. Така се повишава и коректността на предприемачите, които внасят навреме дължимия налог.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони