На празника на Бургас Св. Николай праща рибарите на проверовъчен

Миналата година- дъжд, тази- мъгла

Нов майтап се роди по адрес на рибарите навръх Никулден в Бургас. Миналата година валя дъжд и зевзеци измислиха, че светецът разрежда с вода чорбата от риба, за да покаже на морските вълци, че не трябва все да се оплакват, че нямат слука, защото не е истина. Тази година мъгла се спусна над Бургаския залив. Най- запалените рибари се събраха в култовото вече ресторантче на новата Морска гара и засърбаха рибена чорба и кафе. И изведнъж го измислиха. Тази година Свети Николай започнал с мъгла, за да прати рибарите на проверовъчен изпит- доколко могат да се ориентират с лодките, пък и пешком до рибарския кей. Заповтаряха шегата и си накупиха готова печена риба. Което си беше "минавка", защото навън, на няколко метра, бе спретната шатра, в която момичета любезно подаваха печена скумрия и рибен курбан в пластмасови кутийки. "Ето затова е мъглата, да не видят всички шатрата и да спестят от безплатната риба", провикнаха се неколцина. Сред стеклите се до шатрата бургазлии, имаше и руснаци. Всички, сдобили се с топла чорба, гушваха кутията, и като истинско бижу я носеха към домовете си. В шатрата раздаваха и бяло вино.

Мъглата се вдигна чак по обед, около 12 часа. Тя обаче не замъгли рибната борса на пазара "Краснодар", където хора продължаваха цяла сутрин да се стичат и да си купуват прясна риба. Търговците твърдо държаха шарана на 6 лева за килограм, както си беше седмица преди празника на Бургас.

На тържествената сесия на общинския съвет сутринта, кметът на Бургас Димитър Николов заяви: "Това, което движи Бургас напред, е бургаският дух. Аз знам, че всеки един мой съгражданин, независимо от професията си, с работата и обичта си към Бургас е допринесъл за това, градът ни да се развива и да става все по- красив. Благодаря ви за това. Бургас- това сте вие". Кметът поведе литийното шествие към моста, откъдето бяха хвърлени венци и цветя, в памет на загиналите моряци и рибари. Редом с него бе и екоминистърката Ивелина Василева.

Певицата Тони Димитрова бе обявена за почетен гражданин и заяви през сълзи:"Боже, ако ме чуваш, да знаеш, че най-прекрасното нещо на света е да си бургазлия“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони