На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Искът срещу Цветан Василев за запор може да стигне близо 1 млрд. лева

Искът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу банкера Цветан Василев може да стигне близо 1 млрд. лева. Това каза пред bTV шефът на комисията Пламен Георгиев.

Запорирахме имущество за 603 милиона, но има още едни 300 милиона, които не сме успели да намерим, но сме видели, че това са също пари с незаконен произход, посочи той.

Председателят на комисията уточни, че не става въпрос само за имоти, а и за големи компании в България и в чужбина.

По-трудно е когато се тръгне към фирмите, особено офшорни компании, които не са на името на Василев, а на подставени лица, обясни Георгиев.
Той даде и пример и с една от схемите, по която всъщност по думите му е източвана КТБ.

„Една фирма получава едни пари, които се получават от втора, трета, четвърта фирма, това е една цяла верига. Всички фирми по един или друг начин се контролират от Цветан Василев. Първата от фирма по веригата тегли необезпечен кредит от КТБ, който никога няма да бъде върнат. Така се стига до последната фирма, която дава пари или на физическото лице, или на друга компания на г-н Василев, с които се закупуват например скъпи имоти, вкарват се в банкови сметки”, заяви Георгиев.

Друга схема по думите му е с консултантски договори и договори за посредничество.

„Г-н Василев се явява консултант на негова, собствена фирма за сделка, например за 300 хиляди. И за тази сделка консултантът получава например половин милион. Тоест един човек консултира сам себе си как да извърши една сделка срещу огромен хонорар, който надвишава цената на тази сделка”, посочи Георгиев.

Той съобщи още, че случаят с оправдания от съда Христо Бисеров в момента е пред комисията, но не е до етап, в който искът да бъде внесен в съда. И Бисеров има имущество в чужбина, изтъкна Георгиев, но не пожела да коментира в кои държави.

„От 3 години насам в България действа т. нар. гражданска конфискация. Тоест за нас няма никакво значение какво се случва по наказателното дело. Това е производство срещу парите, тоест едно лице като не може да докаже откъде му идват парите, държавата ги отнема. Ако може да докаже откъде идват, дори и да е виновен по наказателното дело, държавата не ги пипа”, разясни още Пламен Георгиев.

Над 40 души на по-значими позиции или обществено известни лица проверява в момента комисията. Георгиев уточни, че сред тях има съдии, политици и бизнесмени, и допълни, че е възможно много от проверките да бъдат прекратени, ако не се установи несъответствие.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.