Турист почина на бул. „Мария Луиза“ в столицата

Емил Радев: Хакването на базата данни на НАП е политическа поръчка

Къща на клошар изгоря до основи в Дичин Огнеборци спасили стопанина от пламъците

ЗК Лев Инс е готова да съдейства на институциите срещу киберпрестъпността Изявление на ЗК Лев Инс по повод кибератаката в НАП

Най-малко 32 жертви на мълнии в Индия, десетки са ранени

8 европейски държави създават механизъм за разпределение на спасени мигранти

25-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа в Русе

С 3% повече новородени в Шуменско

Мъж наръга 50-годишна жена в корема в Плевенско

Съдят надрусан шофьор без книжка, карал кола с фалшиви номера

66-годишен мотоциклетист е загинал при катастрофа край Кърджали

Сестрите Стоеви ще продължат да играят за България

Руското министерство на отбраната: Самолетите ни не са нарушавали въздушното пространство на Южна Корея

Дезинфекцират паркингите по магистрала „Тракия“ заради африканската чума

Пийнала казахстанка катастрофира в дърво край Габрово

Монетата от 2 лева в обращение от днес

От днес Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение новата монета от 2 лева. Причината за въвеждането на металните пари е, че производството им излиза по-евтино от отпечатването на банкноти. Хартиените двулевки се износват сравнително бързо и централната банка постоянно трябва да инвестира нови средства за подмяната им. Например през миналата година БНБ е отделила като негодни 61,2 милиона банкноти и около 25% от тях се падат на хартиените 2 лева.

Въпреки въвеждането на новата монета банкнотите от 2 лева ще продължат да са законно платежно средство, подчертават от БНБ. В края на миналия месец централната банка официално представи металните пари. Новата монета тежи 9 грама. Тя е изработена от сплав от мед, никел и цинк в различни съотношения. На лицевата й страна е обозначен номиналът от 2 лева и емисията – 2015 г. На обратната страна на металните пари е разположено стилизирано изображение на Паисий Хилендарски. Автор на художествения проект е Ваня Димитрова.

Металните пари са отсечени у нас, но заготовките се доставят от монетния двор на Финландия. Това е бил единственият кандидат, който е подал документи по обявената от БНБ обществена поръчка. Според сключения договор изпълнителят е трябвало да достави 12 милиона броя заготовки (108 тона) от 1 август до 15 септември.

Договорът е в сила до края на 2018 г. и в този период за нови доставки БНБ ще трябва да се обръща отново към Финландския монетен двор. Цената на доставките се определя на базата на два компонента. Първият включва цената за производство и разходите за доставка на 1000 кг заготовки. Тази сума е фиксирана за целия срок на договора и е 4130 евро (без ДДС).

Другият компонент е променлив и включва цената на метала за 1000 кг според тарифите на Лондонската метална борса.
БНБ вече е направила плащания по договора за доставка на заготовките. През септември са фактурирани над 426 хил. лв., а през октомври – над 1,7 млн. лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.