Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал сайта на МОН преди две години

Гори електрически стълб на столичен булевард

Андреа пак прекали с фотошопа (СНИМКА)

БФС глоби и порица „Царско село“ заради съмнителни мачове

Слабо начало на сезона за хотелите край Варна Статистиката отчете спад на туристите и приходите за май

Бисер Петков: Над 43 хиляди първокласници ще получат по 250 лв. еднократна помощ за началото на учебната година

Продавачка присвоила над 70 000 лв. от заложна къща

Хари и Меган влязоха в списъка на Time за най-влиятелните интернет звезди

ДПС предлага правителството да купи машини за гласуване Идеята е да се сертифицират от "Електронно управление", одитират от ДАНС, програмират и отчитат от "Информационно обслужване"

Шофьор блъсна 7-годишно дете в Русе

Премиерът за хакването на НАП: Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети

Борисов: Отпускаме 5 млн. лева за обновяване на сградата и музея на БАН

Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард

Български ало измамник завлече с 20 000 евро грък

Марешки превръща Пощенската палата във Варна в хотел

Чиновниците корумпирани, защото били бедни

Българските чиновници са корумпирани, защото заплатите им са ниски и не са достатъчно мотивирани да си вършат работата. Това са част от изводите от анкета сред 1165 ръководители и експерти, работещи в държавната администрация. Анализът е публикуван от звеното по антикорупция към МС.

Според 88,7% от анкетираните експерти ниските трудови възнаграждения са основният фактор, който кара чиновниците да се корумпират. 85,1% смятат, че неясните за гражданите правила и процедури също улесняват вземането на пари под масата. Според 62,5% от експертите ниската правна и административна култура води до увеличаване на прокорупционния натиск върху служителите. Сравнителният анализ на отговорите по вид институция показва, че служителите в централните администрации се сблъскват по-често с този проблем (27,8%), отколкото служителите от областните и общинските администрации (22%).

Само 3% от анкетираните бизнесмени са си признали, че им е искан директен подкуп, става ясно още от данните. Друга констатация на анализа е, че при големи обществени поръчки се наблюдава натиск от бизнеса върху чиновниците.

Като особено проблематично поле, позволяващо разпространение на корупционни практики, е посочена липсата на ясни правила при наемане на външна експертиза – 47,2% от ръководителите в институциите са посочили, че такива правила изобщо не съществуват.

Местят служители, работещи с пари

Служителите в администрацията, които работят най-често с обществени средства, ще бъдат местени от отдел в отдел и от министерство в министерство. Това е една от антикорупционните мерки, които предлага Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП). Предложенията вече са изпратени до вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева и няколко министерства.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.