Чиновниците корумпирани, защото били бедни

Българските чиновници са корумпирани, защото заплатите им са ниски и не са достатъчно мотивирани да си вършат работата. Това са част от изводите от анкета сред 1165 ръководители и експерти, работещи в държавната администрация. Анализът е публикуван от звеното по антикорупция към МС.

Според 88,7% от анкетираните експерти ниските трудови възнаграждения са основният фактор, който кара чиновниците да се корумпират. 85,1% смятат, че неясните за гражданите правила и процедури също улесняват вземането на пари под масата. Според 62,5% от експертите ниската правна и административна култура води до увеличаване на прокорупционния натиск върху служителите. Сравнителният анализ на отговорите по вид институция показва, че служителите в централните администрации се сблъскват по-често с този проблем (27,8%), отколкото служителите от областните и общинските администрации (22%).

Само 3% от анкетираните бизнесмени са си признали, че им е искан директен подкуп, става ясно още от данните. Друга констатация на анализа е, че при големи обществени поръчки се наблюдава натиск от бизнеса върху чиновниците.

Като особено проблематично поле, позволяващо разпространение на корупционни практики, е посочена липсата на ясни правила при наемане на външна експертиза - 47,2% от ръководителите в институциите са посочили, че такива правила изобщо не съществуват.

Местят служители, работещи с пари

Служителите в администрацията, които работят най-често с обществени средства, ще бъдат местени от отдел в отдел и от министерство в министерство. Това е една от антикорупционните мерки, които предлага Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП). Предложенията вече са изпратени до вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева и няколко министерства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини