Давутоглу пристига у нас на път за Брюксел

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15 декември. Очаква се той да разговаря с премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани със сигурността по границите и договореностите на Турция с ЕС.

След спирката си в България турският премиер заминава за Брюксел, където на 17 декември се очаква представители на общността да отворят глава 17 - икономика и парична политика, в преговорите по присъединяване на Турция към ЕС.

Проф. Давутоглу стана премиер на Турция на 24 ноември т.г. В същия ден турските ВВС свалиха руски бомбардировач Су-24 на границата със Сирия. Инцидентът, отговорността за който пое самият Давутоглу, стана начало на най-дълбоката политическа криза в отношенията Русия - Турция. Той доведе до едностранни санкции от Москва за вноса на турски плодове и зеленчуци, засегна строителния бизнес и пътуванията на руснаци в Турция. Бе прекратен и проектът за газопровод “Турски поток”, който трябваше да съедини Русия и Турция по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна и България.

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне днес с министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили. Предвидени са среща на 4 очи и пленарни разговори между двете делегации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини