Наско Сираков: „Левски“ няма потенциал за шампион

Наско Сираков и Илиана Раева, най-известното спортно семейство в България, показа звездна класа и в телевизионно шоу. Големите шампиони дадоха специално интервю за „Труд“ и предаването „Код Спорт“ по TV+. Под мотото „Няма милост, няма и лъжа“ те минаха през много теми - политика, лични отношения и естествено футбол и художествена гимнастика.

- Утихнаха ли в семейството ви политическите страсти около местните избори?

- ИЛИАНА: Първите местни избори отчитам като много успешния за „Обединена България“. Участвахме по начин, от който има крещяща нужда обществото - почтено и достойно. А да имаш успеваемост по този начин е почти невъзможно. Имаме 14 кметове на населени места, двама на големи общини, плюс 30 общински съветници, което за прощъпалника на "Обединена България" е повече от добро. В същото време, колкото и да минават годините и колкото нищо да не е в състояние да ме изненада, аз все още преживявам измамата, непочтеността, демонстрацията на нарушаването на законите и въобще начина, по който протекоха тези избори.

- В интервю за "Труд" преди 4 години Наско Сираков призна, че винаги гласува, но след едни избори, когато е дал вота си за царя, е искал да си отреже ръката...

- НАСКО: Горе-долу така беше, защото и мен ме излъгаха с "Вервайте ми" и "За 800 дни". Тези 800 дни станаха 8 хиляди.

- Царят се оказа гол, но се пооблече в този период...

- НАСКО: Пооблече се, но сега като гледам, почват да го разсъбличат.

- Художествената гимнастика се оправи след кризата, а с футбола какво става?

- ИЛИАНА: Български футбол в момента реално няма. Може да го има само когато преплува Дунава и излезе в Европа и света. Сега е някаква местна консумация - неслучайно стадионите са празни, хората са отвратени и на мачовете ходят само агитки. Български футбол не гледам, за мен е мъртъв. И страдам, че е в това състояние. Това правило, че който давал парите, той поръчвал музиката, е пълен абсурд! Все едно някой да дойде с пари в художествената гимнастика и да ми казва какво да правя с гимнастичките. Няма как да се случи.

- НАСКО: Ние в България винаги се опитваме да открием топлата вода, което е безумно и безсмислено. Хората по целия свят показват кое как се прави и ти можеш само да черпиш вода от извора. След победата на "Парк де Пренс" французите взеха кардинални мерки за развитието на детско-юношеския футбол и след пет години станаха световни шампиони. След победата ни над Германия на световното през 94-та те направиха 10-годишна програма за развитието на детско-юношеския футбол и виждаме какво представлява в момента немският футбол във всички генерации. Ако искаме по някакъв начин малко да върнем позициите на българския футбол, това е единственият път. И да не се съобразяваме, говоря като член на Изпълкома, с желанията на този и онзи президент, собственик или който и да е. Просто трябва да се спусне една директива, да се направи минимум 10-годишна програма за развитието на нашия футбол. Аз това съм го казал и на президента на футболния съюз. И плодовете на тази програма да почнат да се берат минимум след пет години. Дотогава - мъртвило.

- Наско, доколко ти е помагал в живота и битките фактът, че си син на първия българин световен шампион - бореца Петко Сираков?

- НАСКО: От ранна детска възраст животът ме сблъска с много несправедливост, завист, лошотия, което е типично като син на един изключителен и известен спортист. Чувал съм много пъти като по-малък подмятания от рода "на още един спортист ще трябва да храним детето". И когато си на 17-18 години това не може да не ти влияе. Колкото и да се опитваш да си силен и да вярваш в себе си. Лошите приказки остават завинаги в съзнанието ти, остават някаква следа в теб.

- Как се отнасяте към новината, че футболен клуб „Левски“ вече ще се ръководи от управителен съвет, а не еднолично, както досега?

- НАСКО: За мен това е жив популизъм. Размиване на отговорност. На кого трябва да искаме сметка в един момент? На управителния съвет. На кого от управителния съвет?

- ИЛИАНА: Едно от най-страшните неща е хората да свикнат с невежеството, с незнанието, с глупостта. Някак си всички свикваме, свикваме и в един момент ние не виждаме реалната обстановка на пълния абсурд и на това в какво е превърнат „Левски“ или българският футбол, или българският спорт.

- Наско, преди две години си тръгна много ядосан от "Герена". Сега как си настроен? И върви ли отборът в момента?

- НАСКО: Да ви кажа честно, на „Левски“ съм му гледал почти всички мачове този сезон. И единственият, в който ми е харесал като отбор, беше този в Ловеч - като агресия, като поведение през всички 90 минути. И в нито един от останалите мачове не харесах отбора. Но въпреки това „Левски“ беше начело с доста сериозна преднина и след поредните два глупави мача всичко започва отначало. Вече е много тежко. За мен целта, която беше поставена - класиране за евротурнирите, не би трябвало да има проблем отборът да я изпълни. Но така, както се разви първенството „Левски“ имаше всички шансове да стане шампион. Сега обаче вече ще му е много трудно. Не мисля, че „Левски“ има потенциал да бъде шампион. През лятото се направиха изключително много селекционни грешки и сега отново ще трябва те да се поправят през декември, което не е добре. Като цяло смятам, че ако тази година „Левски“ не успее да стане шампион, през следващите пет ще му е изключително трудно. И след време ще ви кажа защо.

- По наша информация на очертаващия се като суперзрелищен мач на Христо Стоичков на 20 май тук, в София, по случай 50-годишния му юбилей номер 1 в списъка на малцината българи, които са поканени, е Наско Сираков. Очаквахте ли го?

- НАСКО: Скромно ли да отговоря или нескромно? (Смее се.) Разбира се, аз съм един от хората, с които Ицо поддържа перфектни отношения от началото на спортната си кариера. До момента се чуваме по телефона почти на всеки две седмици. Разбира се, горд съм от това, че съм поканен на едно такова събитие, което между другото смятам, че ще бъде спортното мегасъбитие на България и като посещаемост през цялата година, и като медиен интерес. Това е единственият човек, който може да доведе в България по-голямата част от футболния елит на миналия век. При всички положения ще е изключително интересно.

- В интернет хит е клип, в който Стоичков рекламира пред многомилионната аудитория на тв гиганта „Унивижън“ гола на Наско Сираков срещу световния шампион тогава Италия за 1:1 на мексиканския стадион „Ацтека“. Гледахте ли го?

- ИЛИАНА: Това само Ицо може да го направи. Страхотно е. Той никога не забравя хората, с които е направил големи неща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ