Спор за собствеността на "Св. Александър Невски", църквата ще отслужи молебен пред съда

Върховният административен съд на Република България даде ход на делото срещу правителственото решение за предоставянето на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква.

В 8.30 часа тази сутрин пред сградата на ВАС ще бъде отслужен молебен, в който Българската православна църква – Българска Патриаршия призовава клир и миряни да вземат молитвено участие за изпросване Божията помощ за запазването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ като собственост на БПЦ – БП. В 9.00 часа Българският патриарх Неофит и епархийските митрополити ще присъстват на заседание по делото, съобщава БГНЕС.

Катедралният храм беше дарен от служебното правителство на Георги Близнашки на Българската православна църква през октомври миналата година - с решение от 1 октомври 2014 г. На 3 октомври 2014 г. в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на ПКСХП „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква - Българска Патриаршия. На 8 октомври 2014 г. в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на представители на БПЦ и членовете на служебното правителство се състоя церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". От културно-историческото дружество “Будител” обаче обжалваха решението на Министерски съвет. Според дружеството служебният кабинет е превишил правомощията си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини