Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Верижна катастрофа с 4 коли предизвика задръстване на път Е-79 край Симитли

Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Имотният данък скача двойно в Сливен

Данъкът върху жилищните имоти в Сливен ще бъде увеличен от 1,6 на 3,2 промила. Предложението за двойния скок на налога е на кмета Стефан Радев /ГЕРБ/ и е внесено в общинския съвет.

На 3,2 е увеличението и на данъка върху нежилищните имоти, който досега бе 1,9 промила. С 15 на сто пък скача данъкът за автомобилите. Това означава, че, ако досега собственик на апартамент във висок блок в един от големите жилищни квартали, например, е плащал 20 лева за дома си и 22 – за колата си, вече ще трябва да внася по 40 и над 25 лева за двата данъка. Още по-високи са ставките за жилищата в центъра и районите около него. Неотдавна кметът Радев заяви, че увеличението ще е по-голямо на таксата за битови отпадъци, тъй като годишните приходи от нея са 3 млн.лева, а разходите за чистотата и сметосъбирането – двойно по-големи. Засега предложение относно размера на тази такса не е внесено в местния парламент.

За първото полугодие на годината постъпленията от двата данъка и таксата е 6,6 млн.лева – сочи докладът за изпълнението на бюджета от началото на януари до края на юни 2015г. В същото време почти 4 млн.лева са борчовете само на най-големите длъжници към местната хазна – това са 46 граждани и 122 фирми с неплатени налози по над 5 хил.лева.

В предходния мандат ГЕРБ като опозиция в Сливен бе категорично против скока на местните данъци и такси. Сега, като управляваща партия, първата стъпка на ГЕРБ бе да вдигне основните налози. От бизнеса вече реагираха, започнаха подписка в интернет с искане увеличението да не е повече от 5 на сто. Бизнес-сдружение „Работим за Сливен“ посочи в отворено писмо, че в много случаи данъчната оценка надвишава пазарна, че състоянието на инфруструктурата, особено в индустриалната зона, е окаяно и че не е приемливо данъчната тежест да пада само върху редовните платци. Против увеличението се обявиха и от БСП. От НФСБ настояха да се търсят алтернативни източници на приходи, които да закърпят бюджета.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.