Имотният данък скача двойно в Сливен

Данъкът върху жилищните имоти в Сливен ще бъде увеличен от 1,6 на 3,2 промила. Предложението за двойния скок на налога е на кмета Стефан Радев /ГЕРБ/ и е внесено в общинския съвет.

На 3,2 е увеличението и на данъка върху нежилищните имоти, който досега бе 1,9 промила. С 15 на сто пък скача данъкът за автомобилите. Това означава, че, ако досега собственик на апартамент във висок блок в един от големите жилищни квартали, например, е плащал 20 лева за дома си и 22 - за колата си, вече ще трябва да внася по 40 и над 25 лева за двата данъка. Още по-високи са ставките за жилищата в центъра и районите около него. Неотдавна кметът Радев заяви, че увеличението ще е по-голямо на таксата за битови отпадъци, тъй като годишните приходи от нея са 3 млн.лева, а разходите за чистотата и сметосъбирането - двойно по-големи. Засега предложение относно размера на тази такса не е внесено в местния парламент.

За първото полугодие на годината постъпленията от двата данъка и таксата е 6,6 млн.лева - сочи докладът за изпълнението на бюджета от началото на януари до края на юни 2015г. В същото време почти 4 млн.лева са борчовете само на най-големите длъжници към местната хазна - това са 46 граждани и 122 фирми с неплатени налози по над 5 хил.лева.

В предходния мандат ГЕРБ като опозиция в Сливен бе категорично против скока на местните данъци и такси. Сега, като управляваща партия, първата стъпка на ГЕРБ бе да вдигне основните налози. От бизнеса вече реагираха, започнаха подписка в интернет с искане увеличението да не е повече от 5 на сто. Бизнес-сдружение "Работим за Сливен" посочи в отворено писмо, че в много случаи данъчната оценка надвишава пазарна, че състоянието на инфруструктурата, особено в индустриалната зона, е окаяно и че не е приемливо данъчната тежест да пада само върху редовните платци. Против увеличението се обявиха и от БСП. От НФСБ настояха да се търсят алтернативни източници на приходи, които да закърпят бюджета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони