Министър Теменужка Петкова: Загубите на НЕК през 2015 г. намаляха на 218 милиона лева

"Налице е тенденция на подобряване на финансовото състояние на НЕК и дружествата в сектора. Анализите показват, че състоянието на НЕК, което е един от проблемите в сектора бележи положителна тенденция. Загубите на НЕК към 30 септември 2015 г. е 218 милиона лева в сравнение с 324 милиона през 2014 г.". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на конференция на тема: „Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?”, съобщи „Фокус”.

По думите й това било знак, че решението, което КЕВР прие на 1 август вече дава своите добри резултати. „Дефицитът на НЕК към момента е 3,7 милиарда лева. 2,3 милиарда от тях са в резултат от невъзстановените разходи от инвестиционни проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“ и 1,4 милиарда са тарифният дефицит, натрупан с годините в НЕК“, отбеляза министър Петкова.

„Създаването на фонд „Сигурност“ в българската електроенергийна система на практика даде възможност НЕК да бъде дофинансирана от приходите от вноските на всички производители на енергия“, допълни тя.

Петкова заяви, че подобряването на финансовото състояние на НЕК показва, че мерките, които са били взети от българското правителство и КЕВР започват да дават своите положителни резултати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес